Select Page

Starea de alertă instaurată în 18 mai și prelungită în 17 iunie este, practic, desființată de CCR, susține avocatul Gheorghe Piperea. Cum textele legale au fost declarate neconstituționale „inseamna ca starea de alerta instituita in baza lor in data de 18 mai a.c. este, retroactiv, lipsita de baza legala. Hotarirea de guvern de prelungire a starii de alerta este, la randul sau, lipsita de baza legala, intrucat nu poate prelungi o hotarire de guvern retroactiv lipsita de baza legala(…) In acest moment, Romania se afla doar de facto, dar nu si legal, in stare de alerta”, explică avocatul pe pagina sa de Facebook.

„Consecintele sunt multiple si grave, dar cel mai important este ca toti cei care au suferit prejudicii materiale sau morale din cauza acestei stari de alerta retroactive lipsita de baza legala vor putea solicita daune de la Statul roman. Este, de asemenea, esential de retinut ca toate restrictiile aferente starii de alerta sunt, in acest moment, lipsite de baza legala (inclusiv purtarea mastilor si termoscanarea), iar spitalele pot primi fara restrictii bolnavi non-covid. Nu are importanta ca decizia nu a fost inca publicata in Monitorul oficial. Efectele deciziei sunt imediate si erga omnes, intrucat este vorba de o exceptie de neconstitutionalitate formulata de Avocatul Poporului, care s-a judecat in contradictoriu cu guvernul”, mai arată Gheorghe Piperea.

„Riscurile si raspunderea aferenta acestei stari de facto trebuie asumate de guvern. Trebuie ca noi toti, de la inaltimea unei colectivitati nationale afectate de erorile si ororile comise de autoritati in gestionarea acestei panedemi, sa cerem demisia de urgenta a guvernului.

In alta ordine de idei, CCR a decis ca toate masurile luate contra cetatenilor romani, constand in carantinarea fortata, izolarea la domiciliu si internarea fortata a asimptomaticilor, sunt neconstitutionale, intrucat au fost dispuse prin ordin de ministru, si nu prin lege. De aceea, de azi, aceste masuri au incetat. Toti cei aflati in astfel de situatii pot cere instantei punerea lor de indata in libertate” concluzionează avocatul.