Măsurile impuse de teama coronavirusului aduc în centrul atenției nu puține lacune care, din păcate, au ajuns să definească economia românească. Dincolo de milioanele de români de afară ce fac demonstrația incapacității ofertei de muncă din România de a acoperi cererea, sau de inexistența unui producător de simple măști pe piața locală, iată că o nedorită demonstrație ajunge să facă și banalul spălat pe mâini: de aproape 16 ani nu mai avem nicio fabrică de săpun solid!
Românii cheltuie peste 200 de milioane de lei anual pe săpun, îndreptând aproximativ 60% din sumă spre săpunul solid. Ultimul mare punct de producție, fabrica „Stela” din București, cumpărată în anii ’90 de grupul american Colgate-Palmolive, este închisă din 2004. De-a dreptul simbolic: pe terenul său tronează acum un hipermarket Kaufland. Colgate-Palmolive a închis şi unitatea de producţie Norvea din România, iar acum face afaceri de 270 milioane de lei din import şi distribuţie, cu nici 50 de salariaţi, scrie Ziarul Financiar. Cu vagi excepții, conferite de minuscule producții de tip artizanal, importăm, practic, tot săpunul solid pe care îl folosim. Acesta se alătură, astfel, unor sectoare în care România nu mai are nicio fabrică majoră, precum pasta de dinţi şi chiar ciocolata.
În România nici măcar nu există un CAEN (obiect de activitate) anume pentru producţia de săpun. Acest domeniu este încadrat într-un sector mai amplu, 2041 – Fabricarea săpunurilor, detergenţilor şi a produselor de întreţinere. La finalul lui 2018, ultimul an pentru care există date publice, 224 de companii operau cu acest obiect de activitate, cu afaceri de peste 1 miliard de lei, dominate de câțiva coloși de nivel mondial.