Select Page

Un proiect legislativ aflat deja în Parlamentul de la Budapesta i-ar da mână liberă Guvernului Ungar să cumpere proprietăți imobiliare în spațiul mult-visatei „Ungarii mari”. Potrivit proiectului inițiat de vicepremierul Zsolt Semjén, vizate sunt orice proprietăți care au legătură cu Ungaria imperială sau cu ungurii, plaja de posibile achiziții fiind uriașă, potrivit Daily News Hungary.

Guvernul Viktor Orban, care are un plan economic agresiv în toate statele învecinate, devine astfel  jucător de calibru pe piața imobiliară din regiune, prin intermediul unei fundații controlate de guvern. Același model este folosit și în cazul planului economic pentru Transilvania, gestionat de Fundația Pro Economica, subordonată Budapestei și condusă de un membru UDMR, observă G4media.

Citește și: „Trianon” și-atât!

Ungaria a făcut deja astfel de achiziții în regiune, proiectul anunțând defapt doar o extindere a politicii la scară largă. În România, fostul Hotel Dacia din Satu Mare, clădire caracterizată de portalul maghiar drept cea mai frumoasă în stil Art Nouveau din Transilvania, a fost cumpărată de o companie guvernamentală maghiară încă din 2018. Potrivit proiectului, banii pentru achiziții vor veni de la Guvernul Ungariei, la „pușculița revizionismului” fiind permise și donațiile private.