Select Page

Cifra de afaceri din industrie a scăzut cu 38,4% în aprilie faţă de luna precedentă şi cu 40,7% faţă de aprilie 2019, ca urmare a declinului înregistrat de producția industrială, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică.

„3 luni până la șoc. Așa cum lesne vă dați seama, România se află în criză economică și socială încă din februarie 2020. Dinainte de impactul crizei Covid. Însă criza nu se manifestă dintr-o dată pentru majoritatea populatiei si a companiilor”, scrie economistul Cristian Socol pe pagina sa de Facebook.

„Șocul crizei se va manifesta plenar in ultimul trimestru din 2020 si primul trimestru din 2021. Criza aceasta va fi una structurala, perioada de revenire va fi mai lungă. Pentru România, revenirea va fi mai dificilă in conditiile in care “tractarea” de catre economiile europene dezvoltate se va realiza intr-o măsură mai mică (pentru că protectionism economic peste tot)… Atata timp cât au trecut 3 luni de la instituirea starii de urgenta si nu exista niciun Plan de Stimulare Economica si Protejare a puterii de cumpărare a populatiei, va fi greu. Foarte greu”, mai scrie economistul.

Tot potrivit Institutului Național de Statistică, după doar patru luni din 2020, deficitul balanţei comerciale a României a depășit șase miliarde de euro, înregistrând o creștere de 19 % față de aceeași perioadă a anului trecut. În intervalul 1 ianuarie – 30 aprilie 2020, am exportat în valoare de 19,99 miliarde de euro și am importat în valoare de 26,08 miliarde de euro.