Select Page

Preconizata adoptare a monedei euro mai așteaptă: România nu îndeplinește cele patru criterii necesare acestui pas, arată raportul de convergenţă pe 2020, publicat de Comisia Europeană. „Problema nu e asta, ci dacă noi suntem decişi sau nu să aderăm la zona euro”, susține profesorul Mircea Coşea, comentând informația pentru DC News. 

 „În condiţiile actuale, se ridică probleme foarte mari în legătură cu zona euro, pe de o parte şi, pe de altă parte, există în această situaţie de criză posibilitatea ţărilor care au altă monedă decât euro, aflate în UE, să aibă anumite avantaje, prin jocul pe care-l pot face la cursul de schimb. Noi, spre exemplu, avem nevoie foarte mare de forţare a exportului. Pentru că, deşi nu se prea vorbeşte, marea problemă a României este balanţa comercială”, arată Mircea Coșea.

Potrivit Institutului Național de Statistică, după doar patru luni din 2020, deficitul balanţei comerciale a României a depășit șase miliarde de euro, înregistrând o creștere de 19 % față de aceeași perioadă a anului trecut. În intervalul 1 ianuarie – 30 aprilie 2020, am exportat în valoare de 19,99 miliarde de euro și am importat în valoare de 26,08 miliarde de euro.

„Avem un leu care  – o spun în mod personal – ar putea să fie depreciat de manieră strategică pentru a forţa exportul. Acest lucru s-a mai întâmplat… a făcut-o Elveţia atunci când s-au luat creditele în franci elveţieni în România. La acel moment existau informaţii că scăderea francului este temporară, pentru raţiuni de export şi sigur că acest produs la bănci trebuia să fie vândut cu foarte mare grijă”, explică economistul.

„Sunt foarte mulţi analişti preocupaţi de trecerea cât mai rapidă la euro, dar mie mi se pare că în acest moment lucrurile trebuie judecate cu mai multă grijă pentru că trecerea la euro în momentul acesta ar duce la necazuri extraordinar de mari pentru economia României. Gândiţi-vă cum vor evolua preţurile, tarifele, pensiile, salariile. Toate acestea se vor da peste cap şi vom repeta situaţia pe care au trăit-o ţările occidentale când au făcut acest pas şi care a durat mai mult de un an. A fost o debandadă totală din perspectiva raportului între venituri şi preţuri”, punctează Mircea Coşea.