Select Page

Alianța pentru Unirea Românilor organizează și la Rădăuți o manifestație de protest împotriva mafiei lemnului. Protestul are loc sâmbătă, 13 iunie, de la ora 12, pe strada Austriei, la fabricile Egger si Schweighofer, anunță tânărul partid A.U.R. prin intermediul unui comunicat.

„Codrii Bucovinei sunt exploatați în mod nesustenabil, fără preocupare față de mediu și comunitățile locale, de companii străine ce au găsit în România nu doar păduri ieftine, ci și guverne ieftine care le protejează interesele.

Cetățeni onești, jurnaliști responsabili și anchetatori independenți au demonstrat existența unor grupuri infracționale organizate specializate în deturnarea licitațiilor publice, evaziune fiscală, concurență neloială și tăieri ilegale de arbori. O mare parte din masa lemnoasă exploatată ilegal sau abuziv de aceste grupări infracționale ajung într-o formă sau alta în curtea fabricilor unor companii ca Egger, Schweighofer sau Kronospan.

Beneficiind de protecție politică la cel mai înalt nivel, aceste companii își permit să facă în România ceea ce nu îndrăznesc să facă în Austria: să exploateze în mod sălbatic o resursă a întregii comunități și să utilizeze procese tehnologice foarte poluante”, susțin organizatorii în comunicat.

„De la Austria, ca de la orice altă țară a Uniunii Europene, România trebuie să preia cât mai multe bune practici din orice domeniu, inclusiv în materie de protejare a pădurilor și de dezvoltare durabilă. Nu ne dorim altceva decât ca și în România să se aplice cele mai înalte standarde europene de protecție a pădurilor, de utilizare a unor procese tehnologice cât mai puțin poluante în industria lemnului și să nu se mai taie ilegal” a declarat George Simion, copreședintele A.U.R.

În urmă cu trei săptămâni, sute de persoane au participat la un protest similar organizat de A.U.R. la Sebeș. Deși viza o temă de maxim interes pentru români și a reprezentat un succes de organizare, manifestația de la Sebeș a fost aproape complet ignorată de presa centrală.

Citește și: E clar vorba de trădare…să știe că venim peste ei!