Prelungirea stării de alertă, anunțată de președintele Klaus Iohannis, se va ciocni în Parlament de refuzul unei majorități, reiese din declarațiile făcute la cald.
„Nu avem de la specialiști nici o dovadă a necesității prelungirii stării de alertă. Nu a început nici o testare în masă. Nu e convingător, nu vine cu nici o dovadă științifică. Starea de alertă de până acum a însemnat achiziții fără proceduri, angajări pe posturi fără concurs, tunuri financiare care nu pot fi legitimate de PSD printr-un vot. Decizia PSD e de a nu vota prelungirea stării de alertă”, a anunțat la Digi24 senatorul Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD.
„Preşedintele ne prosteşte în faţă….Prelungirea stării de alertă nu se mai justifică, nu avem focare de infecţie decât într-o mică parte a ţării. Se poate menţine starea de alertă la nivel judeţean sau de localități. Nici eu și nici parlamentarii ALDE nu vom vota prelungirea stării de alertă”, a declarat liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu la Antena 3, după anunțul lui Klaus Iohannis.
USR pune condiții pentru a vota starea de alertă. Preşedintele formațiunii, Dan Barna, a declarat că „la nivel naţional, în momentul de faţă, pe datele curente, nu par să existe temeiuri” pentru prelungirea stării de alertă, potrivit Stiripesurse. Decizia de prelungire sau nu a stării de alertă „depinde foarte mult de datele pe care Guvernul le va prezenta în susţinerea unei eventuale solicitări”, a mai spus liderul USR. Este de așteptat ca parlamentarii liberali să voteze în favoarea deciziei propriului guvern de a prelungi starea de alertă.
În anunțul de marți al președintelui Klaus Iohannis s-a strecurat și o formulare cel puțin bizară: „Gândiți-vă că sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent – distanțarea, portul măștii în interior – extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare”. Chiar e de gândit asupra a ce o fi însemnând „continuate aproape cu caracter permanent”!