Select Page

Discurs războinic al premierului ungar Viktor Orban, care a declarat cu ocazia comemorării unui veac de la semnarea Tratatului de la Trianon că „vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt” și că “frontiere are doar statul, nu şi naţiunea”, iar cei care încă nu au înţeles acest lucru trebuie să se grăbească, pentru că timpul lor este pe terminate, relatează Hirado.

„Noi, maghiarii, suntem o mare naţiune făuritoare de cultură şi organizatoare de stat (…) Vestul a violat graniţele milenare ale Europei Centrale” şi “ne-a înghesuit între frontiere care nu pot fi apărate, ne-a privat de bogăţiile naturale, ne-a izolat de resurse, făcând din această ţară o celulă a condamnaţilor la moarte”. Vestul a redesenat Europa Centrală fără scrupule, ceea ce nu i-o vom uita niciodată, a declarat Orbán. Cu toate acestea, „în ultimii o sută de ani niciodată nu am fost atât de puternici ca acum, forţa noastră politică, spirituală, economică şi culturală creşte pe zi ce trece, a început reîntoarcerea acasă a maghiarilor”, a punctat premierul ungar.

„Vedem la vecinii noştri aspecte care ne despart, dar vedem şi ceea ce ne uneşte, iar noi vrem să facem mare Bazinul Carpatic împreună cu popoarele care trăiesc alături de noi (…) Construim cu bucurie viitorul comun împreună cu Slovacia, Serbia, Croaţia şi Slovenia, ţări mândre de caracterul lor naţional, istoria a oferit popoarelor din Europa Centrală şansa de a deschide o nouă epocă, să se ridice împreună. În ultimii zece ani s-a dovedit că dacă forţa vitală a părţilor naţiunii maghiare se reuneşte, aceasta este bine şi pentru vecinii noştri” a mai rostit Viktor Orban în discursul de la Sátoraljaújhely, nordul Ungariei, unde premierul a participat și la dezvelirea unei statui a Păsării Turul.

Citește și: „Trianon” și-atât! 

Creatură mitologică ce aduce cu o pasăre de pradă, Turul  este „strămoaşă”  simbolică a maghiarilor. În vremea imperiului bicefal au fost ridicate trei uriașe statui cu o deschidere a aripilor Turului de 15 metri, una dintre acestea existând și astăzi, pe un deal de lângă Tatabánya. Alte peste două sute, de diverse dimensiuni, sunt răspândite pe întreg arealul cucerit de unguri după invazia în Europa.