Select Page

Baza aeriană de la Kogălniceanu va deveni una dintre cele mai importante facilități NATO din regiune, după ce statul român va investi în aceasta peste două miliarde de euro. Ministerul Apărării Naționale a cerut încuviințarea Parlamentului pentru a lansa procedurile de achiziție necesare proiectului de extindere și modernizare a infrastructurii bazei militare aeriene din județul Constanța, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.

În ianuarie, Guvernul aprobase în acest scop exproprierea unui număr de aproape 1.400 de proprietăți imobiliare din comunele Mihail Kogălniceanu și Lumina, constând în terenuri extravilane și intravilane, în suprafață totală de aproape 2.400 de hectare. Valoarea estimată a despăgubirilor cuvenite proprietarilor se ridică la peste 110 milioane lei. Baza ar urma să găzduiască un „orășel” de aproximativ 10 000 de soldați ai NATO. Valoarea contractului de achiziție pentru realizarea proiectului este estimată la 2.171 milioane euro, fără TVA, urmând a fi stabilită exact în urma derulării. Informațiile necesare parcurgerii etapelor de achiziție sunt clasificate la nivelul „secret de serviciu”, precizează sursa citată.

Citește și: Super-structura NATO de la Sibiu a primit undă verde

Tot în luna mai, Ministerul Apărării Naționale a lansat licitația de atribuire a contractului aferent proiectului investițional “Realizare infrastructură – zonă operațională – în cazarma 1833 Câmpia Turzii”, valoarea totală estimată a contractului, care ar urma să se întindă pe 5 ani, fiind de 1,37 miliarde lei. Pe fondul tensiunilor dintre Washington și Ankara din ultima perioadă, informația că SUA iau în calcul mutarea personalului și arsenalului său de la baza turcă Incirlik, în România, este tot mai vehiculată.