Puțină lume știe, fiindcă așa sunt făcute „jocurile”: aproape 3,5 milioane de gospodării conectate la rețeaua de gaze naturale devin „beneficiarii” liberalizării prețului, decisă de guvernul Orban pentru data de 1 iulie. În realitate, românii riscă facturi mai mari la gaze, pe o piață cu prețuri în scădere accentuată, întrucât dreptul la renegociere nu se prea regăseste printre informările venite de la furnizori!
Potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă, la jumătatea lunii mai doar 17% dintre furnizorii actuali oferiseră această posibilitate. Bătălia e una franco-germană și se dă intre granzii E.on si Engie. Francezii aveau până acum cea mai bună ofertă pentru clienții casnici, care de la 1 iulie nu vor mai avea prețuri reglementate: 125,17 lei/MWh, exact prețul de acum, deși gazele s-au ieftinit cu 50% în ultimele luni! Astfel, marea liberalizare ar duce, in cel mai bun caz, la conservarea prețului ridicat pentru următoarele 12 luni, deși gazele vor fi o marfă din ce în ce mai ieftină pe piață.
Cu doar câteva săptămâni înainte de momentul liberalizării pieței de gaze pentru populație, a apărut și prima ofertă cu un preţ sub cel reglementat. Este vorba despre Gaz Vest SA, o firmă din Arad, care vine cu un preț de 121,38 lei/MWh, informează Economica.net. Prețul este final, conține toate tarifele de transport și distribuție, dar este valabil doar trei luni de la semnarea contractului, după cum reiese din ofertă. Gaz Vest, al patrulea furnizor ca mărime de pe piață, este controlată de Victor Dombrovschi, care deține 73,6% din acțiuni, SIF Banat Crișana este al doilea acționar, cu 25,8%, iar alt acționar este Evanston Capital Advisers USA, cu 0,55%. Numele lui Dombrovschi a mai apărut în presă, el fiind co-fondator al unei alte firme de furnizare, Gaz Sud, vândută între timp dar a apărut și în contextul unui scandal legat de spălare de bani din importul unor deșeuri din Italia prin intermediul unei firme pe care o deține în domeniul colectării și reciclării deșeurilor, potrivit sursei citate.
Asadar, rețineți: mai aveți la dispoziție circa o lună pentru a nu rămâne captivi la condițiile furnizorilor de gaze!