Select Page

Companiile de telefonie mobilă își monitorizează în masă clienții, fără acordul acestora, după ce s-au angajat că vor furniza autorităților române și Comisiei Europene datele de locație ale abonaților, scrie Lumea Justiției.

Acțiunea se desfășoară în România din aprilie, după ce Guvernul a implementat Recomandarea UE 2020/518, emisă de Comisia Europeana în 8 aprilie 2020 (in vigoare din 14 aprilie pe teritoriul țării noastre), care stabilește „un set comun de instrumente la nivelul Uniunii Europene pentru utilizarea tehnologiei și a datelor cu scopul de a combate criza provocată de pandemia de COVID-19 și de a ieși din aceasta criză, în special în ceea ce privește aplicațiile mobile și utilizarea datelor anonimizate privind mobilitatea”.

Potrivit jurnaliștilor de la Lumea Justiției, telefoanele românilor sunt urmărite fără să existe vreo garanție că datele colectate sunt folosite doar pentru a se afla dacă o persoană intră în contact cu o alta diagnosticată cu COVID-19, ori dacă o persoană aflată în izolare sau carantină părăsește locația în care trebuia să stea închis. În cel mai bun caz, unii clienți pot primi o înștiințare de la companiile de telefonie la care sunt abonați, mai scrie Lumea Justiției în articolul pe care îl puteți citi integral AICI.

Reamintim că, în contextul pandemiei, România suspenda în 17 martie aplicabilitatea Convenției Europene a Drepturilor Omului, prin derogare. Măsura a fost luată fără ca autoritățile să-și anunțe cetățenii, după cum semnala agenția France Presse.