Select Page

Protestul Alianței pentru Unirea Românilor împotriva masacrării pădurilor românești, care se va desfășura la acest sfârșit de săptămână, își strânge rândurile în Alba, la Sebeș. Liderul formațiunii, George Simion, aflat deja acolo, ne-a răspuns la câteva întrebări.

Demnitatea.info: Bună, George! Președintele a promulgat acum o săptămână legea care interzice exportul de bușteni din pădurile României. De ce nu rezolvă acest lucru situația?

George Simion: Vă salut și vă mulțumesc pentru interesul asupra protestului… S-a decis interzicerea exportului buștenilor în afara UE, ceea ce înseamnă aproape nimic. În primul rând, cantitatea de buștean exportat e insignifiantă, iar dacă se exportă în alt stat UE, foarte ușor acel stat poate exporta mai departe! Noi avem deja „fabricile morții”, cum le numesc sebeșenii, noi exportăm multă cherestea și PAL. Ori PAL-ul se obține folosind formaldehidă iar sebeșenii, brașovenii, rădăuțenii spun că multe îmbolnăviri de cancer au avut loc de când aceste fabrici activează în județele lor. Instalații similare sunt interzise în state din Uniunea Europeana, state care au acționariatul acestor fabrici.

D.info: Așadar, protestul nu are loc întâmplător la Sebeș…

G.S: Deloc! La Sebeș este unul din punctele cheie din rețeaua fabricilor austriece de exploatare a lemnului. Acolo, gard în gard, legate (deși unii contestă acest lucru), HS Timber (fosta Holz, fosta Sweighoffer) face cherestea, iar Kronospan, PAL. Ei autostradă au, au făcut fabricile fără a ține cont de sănătatea oamenilor, fix în oraș, fix în nodul rutier. Noi am monitorizat prin organizația locală AUR din Sebeș lemnul din curtea lor în aceste două luni de zile și cantitățile sunt uriașe!

D.info: Ce mesaj aveți pentru aceste companii?

G.S: Dacă starea de alertă cu privire la coronavirus este temporară, starea de alertă civică față de hoție, ilegalități, nedreptăți și exploatarea sălbatică a codrilor seculari ai României trebuie să fie permanentă! Când aurul verde al României este furat, când beneficiile ajung doar în buzunarele străinilor și ale politicienilor români străini de neam și țară, când suntem poluați cu solvenți periculoși și cu manipulările presei, suntem datori să luăm atitudine, așa cum am luat de fiecare dată: e în joc viitorul nostru și al copiilor noștri! Am ajuns rău… Unii cred că avem nevoie de aceste companii care exportă profiturile, că altfel nu vom ști să ne tăiem noi lemnul care poate fi tăiat și să îl valorificăm… Venim la Sebeș cu un mesaj de protejare a pădurilor și firmelor românești din economia forestieră din România! Kronospan agresează românii prin poluarea aerului cu formaldehidă! Avem suficient de mulți ingineri silvici, avem și o brumă de cultură antreprenorială, încât să promovăm dezvoltarea capitalului românesc și crearea de locuri de muncă, nu distrugerea lor, cum s-a întâmplat de când a venit Schweighofer în România!

D.info: Ce ar trebui făcut pentru a stopa batjocura?

G.S: A.U.R. susține că trebuie oprite exploatările la scară industrială de către companii din alte state membre UE care au interzis defrișările pe propriul teritoriu. În același timp, trebuie protejate comunitățile locale și întreprinderile mici și mijlocii care folosesc lemnul ca sursă principală de combustibil sau materie primă. Lemnul rămâne cea mai importantă sursă de energie regenerabilă pentru România și Europa. Poate și trebuie să fie exploatat în mod sustenabil.  Cerem sancționarea grupurilor mafiote organizate  care defrișează sau taie ilegal, cerem protejarea fondului forestier și creșterea suprafețelor împădurite, monitorizarea REALĂ a tăierilor și transportul lemnelor! Oamenii trebuie să înțeleagă că noi nu suntem niște nebuni, care vrem oprirea totală a tăierii de lemn, care altminteri e o resursă regenerabilă. În primul rând, trebuie lăsați să taie oamenii care o fac pentru încălzire proprie și pentru propriile necesități. Ajung oamenii de la munte sa fie terorizati, anchetati, arestati, ajung să plătească preturi aproape duble pentru lemnul din padurile noastre, cand marele jaf e cel facut de fabricile austriece, care au cumparat politicienii si au legiferat in interesul lor propriu! Noi sustinem industria silvică românească, noi sustinem taierea responsabila de lemn, in avantajul românilor!

D.info: O ultimă întrebare: ce mesaj aveți pentru politicienii care au girat masacrul pădurilor românești?

G.S: Când premierul tău iese în emisiune la TVR si spune că este o campanie ticăloasă împotriva Schweighoffer care importă 80% din lemn, iar ministrul mediului spune despre AUR că suntem naționaliști și anti-europeni pentru că distribuim pozele cu furturile din păduri în plină pandemie, când românii au fost ținuți in case, e clar vorba de trădare! Politicienii care au girat masacrul să știe că venim peste ei  în Parlament! Nu, nu la proteste, ci le vom ocupa locurile și odată ajunși acolo, le vom sufla în ceafă și va înceta procesul de legiferare în interesul acestor companii toxice pentru mediu și pentru România, iar ei vor suporta consecințele propriilor fapte!