Select Page

Săptămână plină pentru NATO în România: Guvernul a aprobat proiectul MApN de construire a sediului Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO la Sibiu, după ce Parlamentul aprobase scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis care propune înfiinţarea acestuia.

În urma investiției de aproape 550 de milioane de lei, aprobată de guvern, la Sibiu va funcționa din toamna lui 2021 primul și singurul Comandament NATO de trei stele din estul Europei. Proiectul presupune realizarea de construcții și adaptări pe o suprafață de aproape 5 hectare situată pe Calea Dumbrăvii nr. 28-32, unde acum se află Cazarma 562 din Sibiu. Comandamentul va adăposti 400 de ofiţeri de stat major din ţările membre ale structurii nord-atlantice.

România mai are centre de comandă NATO pe teritoriul ei, dar la niveluri mai mici, de divizie și de brigadă. La summitul NATO de la Bruxelles, s-a oferit, prin intermediul președintelui Klaus Iohannis, să mai găzduiască un comandament terestru la nivel de corp de armată. Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (Headquarters Multinational Corps South-Est/HQ MNC-SE) „trebuie să fie în măsură să îndeplinească, pe timp de pace, criză și conflict, funcțiile unui Comandament de componentă terestră (LCC) și să planifice, să coordoneze și să conducă în operații forțe naționale, precum și alte forțe aliate și/sau partenere primite în subordine”, se precizează în documentația MApN.