„Resetarea statului începe cu falimentul său?” întreabă economistul Adrian Câciu, după ce Ministerul Finanțelor a mai împrumutat 3,3 miliarde de euro de pe piețele externe ca să acopere deficitul bugetar din acest an.
„Daca era o companie, aceasta era deja în faliment… În sase luni jumatate, cineva care ocupă temporar un portofoliu de finanțe a facut împrumuturi de 74,4 miliarde lei (cu tot cu împrumutul de azi). Echivalentul unui necesar de finantare pe un an întreg din cei anteriori.
Fiecare leu imprumutat este purtător de dobândă.
Dobândă care adauga la cost.
Circa 3,34 miliarde/an este doar dobânda aferentă acestor împrumuturi. Dobândă și capital pe care le vor plati copiii nostril” scrie economistul pe pagina sa de Facebook.
„Și măcar dacă ar fi făcut-o cu folos. Toate aceste împrumuturi nu au ca finalitate decat externalizare de bani de la stat la privat, fără să rămână nimic în urmă: o autostrada, un spital etc. Macar daca banii ar fi ajuns la cetateni sa poata avea o viata decenta…. Cât din banii imprumutati pleacă în străinătate prin intermediul suveicilor economice?” se întreabă Adrian Câciu.
„E strigator la cer, e calea sigura spre faliment. Inclusiv Consiliul Fiscal spune chestiunea asta.
7% din PIB. Pe datorie! Asta nu e economie. Este un dezechilibru macroeconomic istoric negativ. Este un record de coșmar! O greseala fundamentala care pune in genunchi bugetul de stat si generatiile viitoare.
Stiti secretul? Daca statul nu va putea returna imprumuturile, creditorii ii vor executa resursele: gaz, petrol, minereuri, pamant. Cum poti sa risti tara si resursele ei in asa hal? Aceasta este adevărata pandemie! Pandemia financiară! În timp ce sunt români care mor de foame!” mai scrie economistul Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.