Select Page

Băncile din România au primit în două luni peste 303.000 de solicitări pentru suspendarea ratelor din partea românilor cu credite  și aproximativ 14.000 din partea firmelor. Patru bănci mari au peste jumătate din cererile totale, notează Ziarul Financiar. Practic, unu din cinci români care au de achitat rate și una din șapte companii au cerut amânarea acestora. Firmele şi persoanele fizice care au probleme mai pot cere suspendarea ratelor la credite până în 15 iunie.

Pe de altă parte, numărul contractelor de muncă suspendate se ridica la începutul acestei săptămâni la 578.789, potrivit Ministerului Muncii. Alte 374.183 de contracte figurau luni ca încetate.

În același timp, peste 403.000 de români care muncesc în fabrici de îmbrăcăminte, articole de voiaj şi marochinărie, mobilă sau în industria tăbăcirii şi finisării pieilor au câştigat un salariu mediu net mai mic de 2.000 de lei, conform Institutului Naţional de Statistică. Salariul mediu net pe economie a fost de 3.294 de lei în luna martie, ceea ce înseamnă că angajaţii din aceste industrii câştigă cu aproximativ 40% sub media naţională.

Citește și: Aurul „strivește” Leul

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de IRES în ultimele două zile ale sării de urgență, jumătate din români cred că statul a ascuns informații importante în această criză și că a avut o înțelegere cu presa pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID – 19. Unu din trei români se așteaptă ca situația financiară proprie să se degradeze, iar peste jumătate din români cred că situația economică a țării se va degrada după ieșirea din starea de urgență. În pofida presiunii uriașe generate de pandemie, doar patru din zece români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva virusului, în timp ce 33% spun că nu s-ar vaccina sub nicio formă.