Select Page

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, le cere guvernanților redeschiderea activităților culturale: „Un popor nu poate trăi fără cultură”, spune istoricul pentru actualdecluj.ro.

„Este vară. Altădată se făceau spectacole în aer liber, oamenii pot sta distanțați. Autoritățile trebuie să se gândească la toate categoriile care trebuie să trăiască.  Dacă oprim orice activitate nu ajung veniturile, iar criza economică se adâncește. Eu am îndemnat la mai multă prudență și la consultarea unor foruri care se pricep, inclusiv la consultarea Academiei Române, fiindcă resurse sunt. Avem departamente de virusologie, biologie celulară, biochimie, chimie, Academia are Spitalul Elias și specialiști care pot da un sfat la nevoie în legătură cu această perioadă”, a declarat  Ioan-Aurel Pop pentru publicația clujeană.

„E timpul să dăm drumul la cultură. Artiștii au fost prolifici în această perioadă, au avut timp și au creat.  Un popor nu poate trăi fără cultură, din secolul 20 de când s-au extins aceste activități. O lansare de carte poate fi făcută. Trebuie liberalizat accesul la bibliotecile clasice, cu păstrarea distanțării, cu instruirea bibliotecarilor. Dacă vorbim de mall-uri și magazine alimentare, absolut necesare, trebuie să ne gândim că și hrana spirituală e necesară. Trebuie găsite soluții pentru toată lumea pentru a pondera lucrurile. Se pot lua măsuri pentru toată lumea. Și în vremuri de război s-a apelat la cultură. Artiștii au mers în fața soldaților, s-au ținut spectacole pentru a le crește moralul. Nu putem depăși pandemia dacă ne spun toți mereu că murim, că suntem cu toții în pericol de moarte, avem nevoie de o doză de optimism. Altfel nu putem depăși această pandemie”, susține Președintele Academiei Române.