Select Page

Mii de oameni au ieşit pe străzi în mai multe orașe din Germania pentru a protesta faţă de restricţiile impuse de guvern și reducerea drepturilor fundamentale sub pretextul pandemiei de coronavirus, relatează Reuters. Este al doilea weekend în care au loc proteste în Germania, cei mai numeroși manifestanți strângându-se la Berlin, Munchen, Stuttgart, Hamburg și Frankfurt. În Germania s-au înregistrat până acum peste 175 000 de îmbolnăviri, iar numărul deceselor cauzate de Covid-19 a trecut de 8 000.

La Munchen, municipalitatea a aprobat o manifestație de până la 1000 de persoane, pe o durată care să nu depășească două ore, deși i se solicitase aprobarea uneia de zece ori mai mare. Astfel, mulți dintre cei care se îndreptau spre piața Theresienwiese nu au fost lăsați de forțele de ordine să ajungă în zona prevăzută pentru protest. La Frankfurt, poliția s-a confruntat cu misiunea de a-i ține la distanță pe protestatari și contramanifestanți, fiecare tabără numărând peste 1500 de participanți.

Citește și: Protest în Capitală: „Nu vrem să fim cobaii lor”

Proteste asemănătoare au avut loc și în alte țări din Europa. O manifestare ce denunța „încălcarea drepturilor și libertăților civice” și insuficiența măsurilor de susținere a economiei a fost întreruptă sâmbătă de Polița din Varșovia, care a folosit gaze lacrimogene împotriva câtorva sute de protestatari și i-a arestat pe mai mulți dintre aceștia, relatează AFP. În Elveția, forțele de ordine au blocat accesul protestatarilor în Piața Federală din Berna, în apropierea căreia se află sediul Guvernului și Parlamentului, mai multe persoane fiind arestate. Și la Londra a avut loc un protest împotriva limitării drepturilor civile fundamentale, în primul weekend după ce guvernul britanic a anunțat o ușoară relaxare a măsurilor de izolare. Poliția londoneză a operat sâmbătă 19 arestări și a amendat alte zece persoane în Hyde Park, potrivit purtătorului de cuvânt al poliției metropolitane.