Select Page

„Partidul de opoziție numit pe ne-merit social-democrat anunță deja ca va vota legea privind starea de alertă. Hai să vă spun câte ceva despre proiectul acestei legi. Țara va fi condusă nu prin ordonanțe militare, ca până acum, ci prin decizii și regulamente ale autorităților, centrale și locale”, a scris pe pagina sa de Facebook avocatul Gheorghe Piperea, cu câteva ore înaintea dezbaterii din Parlament.

„Starea de alertă se va instaura prin declarație a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), aprobata de premier – vezi art. 20 lit.c) din OUG nr.21/2004. Ați înțeles? Declarație, aprobată de premier. Nu decret prezidențial, supus aprobării Parlamentului, nu lege, nu oug, nu hg. Nefiind lege/oug, declarația nu poate fi contestată la CCR. Nefiind hotărâre de guvern sau al act administrativ, nu poate fi atacată în contencios administrativ. Neputând fi atacată nicicum, declarația privind instaurarea stării de alertă va putea stabili orice măsură, obligație sau interdicție, indiferent de proporționalitatea acesteia”, notează Piperea.

O astfel de situație creează un cadru în care orice este posibil, consideră avocatul: „De destituire fără discuții nu scapă nici restul funcționarilor publici din instituțiile implicate și nici salariații din intreprinderile publice, inclusiv managerii și administratorii angajați prin concurs, in baza OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă (managementul lrivat, atât de “iubit” de penele și insistent cerut de Banca Mondială). Mult-trâmbițata măsură “liberală” a concedierii a 800 de mii de bugetari are acum toate șansele să fie puse în practică. Manole Isărescu & consigliere Croitoru like this.

De fapt, pe perioada stării de alertă, care poate dura pe termen indefinit, poate fi neutralizat chiar mandatul primarilor și al consilierilor locali. Ghiciți unde se va instala personalul impus de CNSU cu prioritate… Conceptul în sine de autonomie locală va dispărea (temporar, dar indefinit).

Cel mai grav lucru la acest proiect de lege este reunirea intr-un singur loc a tuturor viciilor calitative ale unui act normativ: imprecizia termenilor, haloimăsul măsurilor și restricțiilor care pot fi impuse, arbitrariul în impunerea sancțiunilor și adăugarea la lege, intr-un domeniu atât de sensibil cum este cel al drepturilor și libertăților omului. Este exact lucrul pe care l-a criticat Avocatul Poporului și l-a sancționat CCR săptămâna trecută. Iar pesede anunță, de bună voie și nesilit de nimeni, că votează legea, așa cum a făcut și cu decretele lui Johannis. Acele decrete care, conform CCR, au încălcat Constituția, cu acceptul fățiș al parlamentului”, scrie avocatul Gheorghe Piperea.

Introducerea stării de alertă după două luni de stare de urgență are loc în condițiile în care, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică, în martie 2020 au murit în România cu 298 de oameni mai puțin decât în martie 2019. Mai mult de atât: cu o excepție insignifiantă impusă în statistici de anul 2017, cele 22.591 de decese din martie anul acesta reprezintă cel mai mic număr de decese înregistrate în martie din România ultimului deceniu.