Select Page

Cele un milion de semnături necesare pentru iniţiativa cetăţenească europeană privind regiunile naţionale au fost adunate, anunța MTI, chiar înainte de Ziua Europei. Interpelat de agenția maghiară de știri, Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, le mulțumește celebrităţilor societăţii maghiare, persoanelor publice, politicienilor din toate partidele pentru că i-au promovat iniţiativa şi au îndemnat oamenii să semneze, precum și presei maghiare, pentru mediatizare.

UDMR a salutat imediat reușita, amintind că în aprilie a predat iniţiatorilor formulare cu aproape 150 000 de semnături colectate. „Ţinutul Secuiesc, Partiumul şi toate regiunile europene locuite de minorităţi, merită mai multă atenţie şi mai mult sprijin economic din fonduri UE. În aceste regiuni locuiesc comunităţi care creează valoare prin limba şi cultura lor specifică, iar dezvoltarea lor economică şi socială reprezintă un obiectiv comun. Prin urmare, UDMR va continua să lucreze la succesul iniţiativei, prin mobilizarea relaţiilor sale în toată Europa”, se arată în comunicatul care îl citează pe preşedintele UDMR, Hunor Kelemen.

Și Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) – formată printr-un acord încheiat între Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi Partidul Civic Maghiar – salută succesul, vorbind despre „o nouă unitate maghiară”. În opinia copreşedinţilor István Csomortányi şi János Mezei, prin adunarea a un milion de semnături a fost câştigată o bătălie importantă în lupta pentru autonomie…

„Maghiarii nu doresc deloc să fie dizolvaţi într-un imperiu”…

Toate acestea dovedesc că în „războiul cu Trianonul”, radicalismul maghiar nu se împiedică de borna centenară a celebrului Tratat consfințit pe 4 iunie 1920. Și, cu atât mai puțin, este oprit de respingerea proiectului pentru autonomia așa-zisului „Ținut Secuiesc” sau a celui de modificare a Codului Administrativ, în Parlamentul României. Fiindcă nici în teoriile diafane sau sforăiturile de la vârful UE nu s-a poticnit, ci chiar le folosește iscusit în interes propriu.

Citește și: „Ea a realizat visul lui Hitler de a controla Europa”

Scopul iniţiativei cetăţeneşti europene privind regiunile naţionale este acela de a determina Comisia Europeană ca în cadrul politicii sale de coeziune să acorde o atenţie deosebită regiunilor care se deosebesc de cele din jur prin particularităţile lor naţionale, etnice, culturale, religioase şi lingvistice. În iulie 2013, Comisia Europeană a considerat că reglementarea propusă nu face parte din sfera sa de competenţă şi nu a înregistrat iniţiativa. Preşedintele CNS, Balázs Izsák şi însărcinatul pentru relaţii externe al CNS, Attila Dabis, au contestat hotărârea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, de la Luxemburg. În cadrul procesului, Ungaria s-a alăturat iniţiatorilor, iar România, Slovacia şi Grecia s-au alăturat pârâţilor. Sentinţa primei instanţe de judecată, pronunţată în 2016, a fost în favoarea CE, însă în urma recursului, la data de 7 martie 2019, curtea de la Luxemburg a anulat hotărârea CE care refuza înregistrarea iniţiativei, iar la începutul lunii mai, CE a anunţat înregistrarea acesteia.

Maghiarii nu doresc deloc „să fie dizolvaţi” într-un imperiu, aşa cum nu au vrut nici în trecut să fie asimilaţi de imperiile turc, habsburgic sau sovietic, a declarat premierul Viktor Orbán în emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” pe postul naţional de radio Kossuth, exact în ziua în care era anunțat succesul strângerii de semnături. Cei care vor să construiască un imperiu european vor să „supună” statele naţionale unei ordini imperiale, vor să le forţeze să intre în „Statele Unite ale Europei”, consideră Orban. „Noi vrem să rămânem în afara acestei ordini şi vrem să rămânem maghiari, vrem ca Ungaria să rămână un stat maghiar”, a subliniat premierul.

…ci, la fel ca alți înfrânți, visează la al lor!

Cu doar câteva zile înainte, Viktor Orban lansase pe pagina sa de facebook „șotia” cu harta Ungariei Mari, sub care le ura elevilor din țara vecină succes la proba de istorie a Bacalaureatului. Postarea a fost luată cu asalt de mii de români. Politic, a înregistrat o singură replică imediată din România: Alianța pentru Unirea Românilor a atras atenția autorităților statului, în special Președintelui Klaus Iohannis, că provocările extremiștilor maghiari se află în plin avânt. „După ce s-a luptat „vitejește” cu PSD pe tema autonomiei așa-numitului, dar inexistentului „Ținut Secuiesc”, Președintele României Klaus Iohannis pare a trece cu vederea derapajele iredentiste venite de la cel mai înalt nivel din țara vecină (…) Vârful de lance al iredentismului maghiar din România este UDMR. Această entitate promovează periodic proiecte de lege contrare Constituției României, îndreptate împotriva caracterului unitar, național, suveran și indivizibil al statului român. Această grupare anti-constituțională trebuie combătută și sancționată, iar provocările venite de la Budapesta nu trebuie să rămână fără răspuns”, au reacționat cei din tânăra formațiune politică printr-un comunicat.

Ulterior, și un senator a izbucnit nervos, pe pagina sa de facebook, anunțând că susține idea scoaterii UDMR în afara legii: „Pana la urma, etnicii maghiari sunt cetateni romani cu aceleasi drepturi si pot foarte bine sa faca politica in cadrul oricarui partid romanesc. Gata cu discriminarea romanilor de orice nationalitate. Ajunge! E prea mult.
Golanii astia numiti de Budapesta in fruntea UDMR nu vad decat cearta prin orice actiune pe care o inteprind. Sunt ca picatura chinezeasca.
Bai smecherilor, voi aveti impresia ca aici e sat fara caini? E momentul sa va intre bine in cap ca Romania este STAT NATIONAL, INDEPENDENT si INDIVIZIBIL. Sustin un proiect de lege privind SCOATEREA UDMR in afara legii”, a scris pe pagina sa Lucian Iliescu.

Citește și: 9 mai: Ziua Europei. La mulți ani, România!

Până la Centenarul Tratatului de la Trianon mai sunt doar câteva săptămâni. Privind la rece toate acestea,  nu ai cum să nu te întrebi: devine Uniunea Europeană un cadru util pentru o „dizolvare” fără arme, dar cu câștig de cauză, a nemulțumirilor marilor înfrânți din cele două războaie mondiale? Dacă nu cumva, pas cu pas, o fi devenit déjà…

PS: „Trecând prin Ardeal, am aflat de la nişte săsoaice, indiscreţie nesperată, că saşii se pregăteau în ascuns să preia funcţiile pentru conducerea Ardealului, urmând ca românii de aici să fie mutaţi în Transnistria. Astfel, nemţii înşelau si pe români si pe unguri, ţinându-i cu speranţa că vor lua si restul Ardealului. De fapt, cum s-a aflat mai târziu, ei vroiau să creeze un nou stat german numit Donauland, cu teritorii din Ungaria, Iugoslavia si Ardeal.”-Amintiri din întuneric, preot Nicolae Grebenea…