Select Page

Dacă diplomația de la București a ignorat gestul cu iz revizionist al premierului ungar, o cu totul altă reacție au avut și continuă să aibă românii simpli: postarea lui Viktor Orban cu harta „Ungariei Mari” a fost luată, pur și simplu, cu asalt! Mii de români au postat reacții și comentarii pe pagina de Facebook a premierului, după „inedita” metodă a acestuia de a le ura succes elevilor unguri la proba de istorie a Bacalaureatului, prin postarea unui glob pământesc pe care Transilvania figurează ca parte a „Ungariei Mari”.

 „Transylvania = ROMANIA, ROMANIA = Transylvania. Exam passed”, scrie Andrei. „Victoraș, baga un refresh că-ți da eroare pe harta aia”, glumește Sandu. „În cele din urmă, trebuie să renunți la fumat sau să îți schimbi dealerul!”, postează cinic Marian. „Singurul Ardeal pe care îl puteți avea este Pateul. Transilvania e România”, scrie și Mihai, printre sutele de mesaje în limba română de pe pagina lui Viktor Orban.

O singură reacție politică în România

O reacție politică articulată pe această temă vine din partea Alianței pentru Unirea Românilor, care atrage atenția autorităților statului, în special Președintelui Klaus Iohannis, că provocările extremiștilor maghiari se află în plin avânt.

„După ce s-a luptat „vitejește” cu PSD pe tema autonomiei așa-numitului, dar inexistentului „Ținut Secuiesc”, Președintele României Klaus Iohannis pare a trece cu vedea derapajele iredentiste venite de la cel mai înalt nivel din țara vecină”, arată conducerea partidului într-un comunicat.

„PSD s-a obișnuit să facă diverse trocuri și înțelegeri politice cu UDMR, fapt ce îl califică drept partidul cozilor de topor. Întrebarea este de ce Klaus Iohannis nu atacă frontal problema și nu ia atitudine față de mânuitorii cozilor de topor?” se întreabă George Simion, co-președinte al A.U.R.

„Vârful de lance al iredentismului maghiar din România este UDMR. Această entitate promovează periodic proiecte de lege contrare Constituției României, îndreptate împotriva caracterului unitar, național, suveran și indivizibil al statului român. Această grupare anti-constituțională trebuie combătută și sancționată, iar provocările venite de la Budapesta nu trebuie să rămână fără răspuns.

Partidul A.U.R. cere Președintelui României și Ministerului Afacerilor Externe al României să ia poziție față de provocările Budapestei”, conchid reprezentanții formațiunii.