Select Page

Proiectul de lege privind Codul Administrativ, inițiat de UDMR, a fost respins, miercuri, în Plenul Camerei Deputaților. Acesta ar fi introdus obligativitatea folosirii limbii materne în instituțiile statului chiar și acolo unde ponderea populației minoritare nu atinge pragul de 20% și lărgirea sferei de aplicare la Poliția Română. Un alt alineat din proiect perfecta cadrul legal care să permită arborarea drapelului Ungariei și a steagului secuiesc pe instituțiile publice ale statului român.

Citește și: UDMR nu reușește să profite de starea de urgență pentru a obține autonomia

Proiectul- iniţiat de 30 de parlamentari de la UDMR – fusese adoptat tacit de Senat. Cele patru comisii de specialitate ale Camerei Deputaților au decis să dea raport de respingere pentru că „nu se justifică adoptarea unei astfel de iniţiative legislative, cu atât mai mult cu cât expunerea de motive nu conţine o fundamentare a soluţiilor legislative preconizate, iniţiatorii motivându-şi demersul pe posibila declarare a neconstituţionalităţii Codului administrativ în vigoare de către Curtea Constituţională”, potrivit Agerpres. Astfel, în camera decizională au votat „pentru” respingerea proiectului 287 de deputaţi, iar 21 au votat „împotrivă”.

„Un examen istoric. Succes

Coincidență: respingerea proiectului UDMR a avut loc în aceeași zi în care premierul Viktor Orban a postat pe contul său de Facebook imaginea Ungariei Mari, alături de care le urează succes elevilor de liceu care susţin examenul de Bacalaureat la proba de istorie.