Select Page

Avocatul Gheorghe Piperea sugerează statului să returneze de bună voie sumele aplicate ca amenzi în perioada stării de urgență celor peste 300 000 de români.  În aceeași postare de pe pagina sa de Facebook, avocatul cere demisia premierului Ludovic Orban și a ministrului de interne Marcel Vela, după ce Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.

„Asa cum am sustinut, public si in memoriul adresat Avocatului Poporului, care a si formulat exceptia de neconstitutionalitate admisa azi de CCR, amenzile contraventionale aplicate in perioada starii de urgenta au la baza texte neconstitutionale.

Cele aplicate pana acum tuturor celor 300 de mii de cetateni “contravenienti” sunt nule. Alte amenzi de acelasi fel nu mai sunt aplicabile. Banii trebuie restituiti de buna voie, ca sa nu fie covarsite cu 300 de mii de plangeri instantele.

Si, btw, cineva trebuie sa demisioneze urgent. Pentru inceput, Orban si Vela”, scrie Gheorghe Piperea.

Săptămâna trecută totalul amenzilor ajunsese la peste 600 de milioane de lei (120 de milioane de euro), potrivit unui anunț făcut chiar de ministrul de Interne, Marcel Vela. Specialiștii subliniază că cei amendați trebuie să recurgă la instanță în termenul legal pentru a anula contravențiile.