Select Page

Clujeanul Alin Ioan Feneșan face un apel la solidaritate și cere reglementarea rapidă a unor soluții care să salveze producătorii de lactate. Fermierul crede că banii de la Ministerul Agriculturii trebuie să salveze „văcarii de rând”, nu diverși purtători de interese. El propune ca autoritățile locale și centrale să ajute producătorii prin instalarea unor dozatoare de lapte și o campanie de promovare adecvată.

„Nu cred că în acest moment, când sănătatea trebuie reconstruită din temelii, când șomajul este la cote înalte și multe categorii sociale trebuie susținute, având mari probleme, e momentul oportun pentru a cere beneficii materiale de la un stat secătuit (…) Doar solidaritatea ne va salva, un beneficiu material care pentru moment ar prinde bine oricui este pus sub beneficiul unei legi a ”dozatorului de lapte”, care ar avea un caracter permanent, ar rezolva desfacerea la prețuri corecte a laptelui din ferme. Vânzarea laptelui crud prin dozatoare, însoțită de o campanie de promovare în care să arătăm consumatorului ce produse minunate poate face acasă, prin rețete simple și la îndemâna oricui, ne salvează afacerea. Cerem Guvernului , MADR și oricui are ochi să vadă:

• Lege în care autoritățile publice locale să pună la dispoziția fermierului local, un dozator de lapte la fiecare 3.000 de locuitori, amplasate pe domeniul public să fie nelipsit din sediul primăriilor, consiliilor județene, instituțiilor publice, fără licitație, chiria să fie un preț suportabil de fermier

• Amplasarea dozatorului să fie fără sute de formalități precum autorizații avize inutile, îngroparea fermierului în hârtii și birocrație, toate condițiile să fie prevăzute în lege

• Autoritățile să asigure curentul necesar dozatorului, să nu fie necesar contoare, avize de la electrica și alte luni pierdute din birouri, consumul aparatului să fie verificat metrologic, iar fermierul să plătească cât consumă lunar.

• Analizele zilnice pentru lapte să fie la un preț accesibil sau abonament lunar la prețuri care să se justifice

Citește și: „Un astfel de sistem ar trebui încurajat ca prioritate națională”

Toate revizuirile legilor să fie în acest sens. Să fim uniți!”, a scris pe pagina sa de Facebook fermierul clujean Alin Ioan Feneșan.