Anunțul lui Klaus Iohannis că „așa numita relaxare se va face pas cu pas” odată cu introducerea stării de alertă din 15 mai se poticnește chiar în Constituția al cărei garant ar trebui să fie Președintele. Starea de alertă nu permite limitarea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, iar restricțiile trebuie aprobate prin lege, susține Augustin Zegrean. Fostul președinte al CCR face trimitere la articolul 53 din Constituție, care prevede că „Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege”.
„Dacă se limitează la o stare de alertă, nu mai pot exista ordonanțele acelea militare, care să pună oamenii să stea în casă sau să își pună mască. Nu mai pot lua măsuri de interzicere a circulației, de interzicere a plecării din țară (…) Nici ministrul Educației, nici cel de Interne nu pot limita drepturile, nici măcar președintele nu poate să facă asta. Singurul care poate face asta este Parlamentul. Probabil că se vor duce până la urmă la Parlament să facă lege”, declara Zegrean zilele trecute într-un interviu pentru Libertatea.
Fostul președinte al CCR chiar subliniază că Parlamentul este prima instituție care trebuie să apere drepturile și libertățile fundamentale și respectarea Constituției. Augustin Zegrean și-a reafirmat poziția după anunțul președintelui Iohannis. „Pentru a limita drepturi fundamentale este nevoie de lege. Pentru stabilirea de amenzi, e de ajuns ordonanța de urgență”, a declarat Augustin Zegrean la Digi24.
Temeri după anunțul Președintelui
„Starea de alertă nu e prevăzută în Constituţia României (…) În consecinţă, posibilitatea de abuzuri este mult mai mare, nu ştim cine conduce, cine coordonează această stare de alertă”, avertizează jurnalistul Ion Cristoiu, conform Mediafax. „La noi, sub pretextul pregătit deja de presa miluită, că a crescut numărul infectărilor, avem de-a face de fapt cu o minirelaxare (…) Practic, România este singura ţară din UE care nu relaxează măsurile. A spune că sunt măsuri de relaxare din ce a spus domnia sa acum este un fakenews (…) Nu ne-a zis nimic de magazine, nici măcar de librării, ca în Italia, unde le-au deschis, despre parcuri, cimitire, biserici. Nu se poate aşa ceva. Ceea ce a anunţat el azi arată că de fapt se continuă în România, şi după 15 mai, aceleaşi măsuri foarte dure sub pretextul luptei împotriva pandemiei”, mai spune jurnalistul.