Select Page

Încă o propunere legislativă a UDMR adoptată tacit în Parlamentul României naște controverse, după cea privitoare la autonomie. Este vorba despre o propunere ce vizează Codul administrativ care ar urma să oficializeze limba maghiară în Transilvania precum și arborarea drapelului Ungariei și a steagului secuiesc pe instituțiile publice ale statului român. Proiectul inițiat de mai mulți senatori și deputați UDMR în octombrie 2019 a fost adoptat tacit în Senat pe 8 aprilie, atrage atenția jurnalistul Dan Tănasă.

Noutatea adusă de propunerea UDMR privind Codul administrativ este obligativitatea asigurării folosirii limbii materne în instituțiile statului chiar și acolo unde ponderea populației minoritare nu atinge pragul de 20% și lărgirea sferei de aplicare la Poliția Română. Dacă propunerea va fi adoptată și de Camera Deputaților, camera decizională, Poliția Română, o structură din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, deci a administrației publice centrale a statului, va fi obligată să utilizeze limba maghiară în relația cu cetățenii români de etnie maghiară. Prevederile s-ar aplica, bineînțeles, și în cazul altor minorități.

Citește și: UDMR nu reușește să profite de starea de urgență pentru a obține autonomia

Un alt alineat din proiect creează cadrul legal care va permite arborarea drapelului Ungariei și a steagului secuiesc pe instituțiile publice ale statului român. Propunerea UDMR are aviz favorabil din partea Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări de la Senat, mai atrage atenția jurnalistul Dan Tănasă.