Select Page

ACTUALIZARE 15:35 Senatul a respins proiectul care viza autonomia așa-zisului „Ţinut Secuiesc” cu 126 de voturi „împotrivă” şi 9 voturi „pentru”. Toți senatorii UDMR au votat „pentru”, în vreme ce parlamentarii din celelalte partide au votat „împotrivă”.

Știrea inițială: 
Senatul se reunește de urgență în ședință pentru a respinge Legea privind autonomia „Ținutului Secuiesc”, adoptată tacit în Camera Deputaților. Termenul până la care trebuia dezbătută și votată inițiativa, 25 martie, a trecut, iar parlamentarii au constatat adoptarea tacită în plenul de pe 23 aprilie.

Potrivit proiectului inițiat de deputații UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza, așa-zisul „Ținut secuiesc” ar urma să aibă președinte cu mandat de patru ani și un Consiliu de Autoadministrare  ales, cu competențe semănătoare unui parlament. Regiunea autonomă ar urma să cuprindă actualele judeţe Covasna şi Harghita, cât şi „scaunul istoric Mureş”, porțiune din judeţul Mureş. Conform actului normativ, statutul de regiune autonomă a „Ţinutului Secuiesc” poate fi desfiinţat numai printr-un referendum organizat în „Ţinutul Secuiesc”.

Citește și: Budapesta țese de zor la planuri anti-Trianon

Proiectul avea numai rapoarte de respingere și avize negative. „Statul unitar constituie o singură formațiune statală, este el însuși, și numai el, subiect de drept internațional, presupune o unică ordine juridică bazată pe o singură Constituție și un singur sistem de organizare prin care se exercită cele trei puteri fundamentale – legislativă, executivă şi judecătorească, populația sa având o singură cetățenie. Legiuitorul constituant a stabilit că România este nu doar un stat unitar, ci și indivizibil, în sensul că el nu poate fi segmentat, nu poate face obiectul unei divizări, totale sau parțiale, cu regimuri juridice diferite”, arată raportul de respingere al Comisiei de specialitate de la Camera Deputaților.

„PSD NU susține legea privind autonomia Ținutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege și îl va respinge URGENT la Senat, care e cameră decizională”, a scris pe pagina sa de facebook Marcel Ciolacu, președinte interimar al formațiunii majoritare din parlament și șef al Camerei Deputaților.