Select Page

Lansarea campaniei „O pădure cât o țară” l-a avut drept invitat special pe președintele Klaus Iohannis. Achiziția fusese una demnă de „blitzkrieg” la Ministerul Mediului: pe 4 martie a fost lansat anunțul de cumpărare directă, pe 5 martie s-a finalizat procedura, iar pe 6 martie a avut loc evenimentul. Serviciile de organizare au fost câștigate de Future Innovation, o firmă de casă a PNL, scrie Reporter de Iași.

„SRL-ul aparține Monicăi Neagoe, asociată în altă firmă cu angajata Ministerului Mediului, Anamaria Florescu. Aceasta e șefa de cabinet a unui secretar de stat din luna ianuarie, venită prin transfer chiar de la Future Innovation. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a organizat evenimentul de împădurire din 6 martie câutând o firmă cu numai 24 de ore înainte. Future Innovation a fost implicată în campania PNL din 2019, iar Anamaria Florescu a lucrat pentru Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale. Suma de 135.000 de lei este cu doar 500 de lei mai mică decât plafonul până la care se pot face achiziții prin atribuire directă. Este o copie a Cazului Ridzi din 2009, terminat cu o condamnare a fostei ministru”, relatează publicația ieșeană în cadrul anchetei pe care o puteți citi AICI. 

Ministrul Costel Alexe și-a dobândit o tristă celebritate, după ieșirea publică prin care a acuzat că relatările despre  transporturi de lemn  care împânzesc țara la adăpostul stării de urgență fac parte dintr-o campanie „amplă de promovare a fake news-ului în România”. Potrivit acestuia, în 2020, niciun tren cu bușteni nu a fost exportat din țara noastră, afirmație care a stârnit în mediul virtual atât valuri de furie, cât și o cascadă de ironizări.

„O pădure cât o țară” a fost lansată după ce Comisia Europeană a deschis României procedura de infringement din cauza jafului din păduri. Peste 50 de milioane de puieţi ar urma să prindă rădăcini în păduri noi sau prin completări ale unora existente, după ce România a pierdut milioane de metri cubi de lemn prin tăieri ilegale. Paradoxal, celebra companie austriacă pe mâna căreia au căzut milioane de copaci din pădurile românești nu întâmpină decât accidental dificultăți ușoare, rămânând ferită de măsuri ferme atât la nivelul UE, cât și în România. În ultimele săptămâni, deși am traversat perioada cea mai propice plantării de puieți, despre campania lansată cu surle și trâmbițe de Alexe, Orban și Iohannis nu s-a mai auzit nimic.