„Prima constatare: deficitul la luna martie 2020 este de 18 mld lei față de 5,5 mld lei la martie 2019. Crestere deficit: 330%”, scrie pe pagina sa de facebook economistul Adrian Câciu, după ce Ministerul Finanţelor a anunțat situația privitoare la execuția bugetară.
„A doua constatare:la nivelul primului trimestru s-a reușit performanta unei GĂURI la venituri de peste 10 miliarde lei. Adică s-a încasat mai puțin decât s-a programat. Fiind prima execuție “pe curat” cum se spune, putem trage concluzia ca eficienta ANAF nu a crescut ci din contră, având în vedere amploarea găurii, a scăzut îngrijorător(…)A treia concluzie: productivitatea muncii a susținut bugetul de stat pe aceasta perioada în pofida productivității capitalului. Cu alte cuvinte, bugetul a încasat venituri din consum mai mult decât a încasat din randamente și capital. În traducere libera, săracii și-au exprimat solidaritatea și au plătit taxele. Bogații și le-au amânat”, concluzionează economistul.
Cifrele anunțate de Ministerul finanțelor nu reflectă perioada cea mai dificilă, când pe fondul stării de urgență peste un milion de contracte de muncă au fost suspendate, peste un sfert de milion de contracte încetate, iar statul s-a oferit să plătească șomajul tehnic în locul marilor companii multinaționale. Tot în trimestrul I, datoria externă a României a crescut cu aproape cinci miliarde de euro, la un total de 110,6 miliarde de euro, potrivit BNR. Datoria statului are o pondere de 40% din această sumă, respectiv 43,85 miliarde de euro, în creştere cu 11% de la începutul anului.