Select Page

Timișorenii din cartierul Blașcovici protestează față de alegerea stadionului din imediata lor vecinătate pentru instalarea spitalului militar ce va trata pacienţii de COVID-19. Oamenii au semnat  o petiţie pe care au adresat-o Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și atrag atenția că „amplasarea lui nu este oportună în vecinătatea unui cartier de locatari cu preponderență vârstnici, aflați la vârsta critică de infestare și la mai puțin de 1 kilometru distanță de Centrul Municipiului Timișoara. Considerăm că amplasarea pe Stadionul CFR a unui Spital de campanie destinat tratării pacienților cu COVID19 este periculoasă pentru cetăţeni riscând să devină un focar de infecție pentru întreg orașul și totodată o practică extrem de neobişnuită”.

Instalarea spitalului de la Timișoara pe stadionul CFR a primit acordul imediat din partea primarului Nicolae Robu, iar lucrările sunt aproape gata. Menționăm că pe una dintre laturi stadionul este mărginit de Gara de Nord, principala stație de cale ferată a Timișoarei și cea mai mare din vestul țării. Redăm integral textul petiției:

„Către Comitetul Județean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş

În atenția Domnului Președinte,

În această perioadă de grea încercare pentru toată ţara noastră cât şi pentru oraşul nostru, noi, cetăţenii cartierului Blaşcovici din Timişoara, apreciem şi înţelegem majoritatea măsurilor care au fost luate în vederea prevenirii şi minimizării impactului epidemiei de coronavirus asupra comunităţii noastre.Însă în acelaşi timp dorim să ne exprimăm și nemulţumirea faţă de decizia de amplasare a unui spital mobil destinat persoanelor infestate cu noul CORONA Virus COVID19, pe terenul Stadionului CFR, aflat la câteva minute de mers pe jos de Piaţa Victoriei din Timişoara.Menționăm că un astfel de spital este binevenit în situaţia crizei sanitare actuale însă, amplasarea lui nu este oportună în vecinătatea unui cartier de locatari cu preponderență vârstnici, aflați la vârsta critică de infestare și la mai puțin de 1 kilometru distanță de Centrul Municipiului Timișoara. Considerăm că amplasarea pe Stadionul CFR a unui Spital de campanie destinat tratării pacienților cu COVID19 este periculoasă pentru cetăţeni riscând să devină un focar de infecție pentru întreg orașul și totdată o practică extrem de neobişnuită. În toate orașele mari ale lumii astfel de spitale cu specific – boli infecţioase – se construiesc la periferia acestora, evitând astfel la maxim riscul de contagiune al cetățenilor acelui oraș, ci nicidecum în centrul orașelor sau la mai puțin de un kilometru distanță față de centrul acestora.

Considerăm astfel că prin amplasarea unei noi entităţi spitalicești de boli infecţioase precum acest spital pe Stadionul CFR, într-o zonă atât de centrală și de circulată va creşte în cel mai scurt timp riscul de contagiune la un nivel maxim!Astfel, venim în întâmpinarea celor expuse cu exemplul spitalului de campanie din București ridicat recent pentru COVID19, care a fost amplasat în curtea Institutului de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni, și nu în proximitatea hotelului Intercontinental, din inima capitalei! În aceeași idee considerăm că acest spital de campanie pentru zona de vest a țării ar putea fi amplasat lângă unitatea de Boli infecțioase ”Victor Babeş” sau în vecinătatea acestuia lângă amplasamentul Stației de Meteorologie, unde spațiul curții este generos.

Astfel s-ar limita si timpii de deplasare a cadrelor medicale de specialitate dintr-o clădire în cealaltă nou amplasată.Față de cele arătate mai sus vă solicităm imperios reanalizarea locației pusă la dispoziția amplasării spitalului de campanie destinat tratării pacienților cu COVID19 și relocarea acestuia într-o zonă în partea de periferie a orașului, nicidecum în vecinătatea Centrul Municipiului Timișoara, respectiv pe Stadionul C.F.R. din Timișoara destinat activităților sportive. Din fericire, Timişoara este un oraş de câmpie, cu multe oportunităţi de amplasare şi cu multe zone disponibile şi în imediata sa apropiere. Va mulţumim pentru înțelegere”, se arată în scrisoarea-protest a timișorenilor.