Potrivit unui raport al McKinsey, cea mai mare firmă de consultanţă din lume, 60 de milioane de locuri de muncă din Uniunea Europeană şi Regatul Unit sunt ameninţate de criza declanșată de coronavirus. Rata şomajului în UE ar putea creşte de la aproximativ 6% la peste 11% şi va rămâne ridicată ani întregi, dacă efectele crizei nu sunt eliminate în trei luni, mai arată raportul citat de CNN. Piaţa muncii din SUA este deja lovită crunt de pandemie, cu aproximativ 22 de milioane de oameni (13,5% din forţa de muncă) intrați în șomaj din 14 martie. În România au fost pierdute 250 000 de locuri de muncă de la începutul crizei, iar peste un milion de contracte de muncă au fost suspendate.
Un alt avertisment, remarcat în raport de Ziarul Financiar, se referă la riscul de reducere a orelor de lucru și implicit a plății salariaților. McKinsey estimează că unul din patru angajați din întreaga Uniune Europeană şi Regatul Unit este expus acestui risc. Detalii utile în creionarea tabloului pieței muncii din Europa și a transformărilor eventuale în perioada post-pandemică vin și din partea Eurostat. Potrivit datelor publicate joi, aproximativ 5,4% dintre angajații UE cu vârste între 15 şi 64 de ani lucrau în mod obişnuit de acasă anul trecut, „pionieri” în domeniu fiind Olanda şi Finlanda, unde 14,1% dintre salariați lucrau în sistem „remote”. Pe ultimele locuri la acest capitol figurează Romania (0,8%) și Bulgaria (0,5%).
Rapoarte, studii, legături șocante…
Datele raportului nasc deja interpretări și corelări dintre cele mai diverse, mai ales în mediile care privesc cu suspiciune declararea pandemiei și impunerea unor măsuri cu efecte atât de dure asupra pieței muncii. Cu atât mai mult cu cât un alt studiu al companiei McKinsey șoca la sfârșitul lui 2017, relevând că ritmul galopant al tehnologizării va duce la pierderea a sute de milioane de locuri de muncă până în 2030, în întreaga lume. Estimarea arăta că între 400 de milioane si 800 de milioane de angajați vor fi înlocuiți de roboți sau vor avea activitatea preluată de computere, fiind astfel nevoiți să își găsească alt tip de „job”. Categoriile ocupaționale vor suferi schimbări dramatice, se preconiza atunci. Schimbări asemănătoare celor care deja se creionează sub presiunea măsurilor luate împotriva coronavirusului…