Select Page

Românii au depus până acum aproximativ 270.000 de solicitări pentru suspendarea plății ratelor, iar peste 65 % dintre acestea au fost deja soluționate, anunță printr-un comunicat Asociaţia Română a Băncilor.

Potrivit bancherilor, solicitările reprezintă 17% dintre creditele acordate în România persoanelor fizice și aproape 10% din totalul creditelor accesate de persoanele juridice. „Solicitările de suspendare la plata creditelor s-au efectuat atât în baza măsurilor proactive adoptate de bănci pentru a sprijini clienții afectați de pandemia COVID-19, cât și în baza prevederilor OUG 37/2020”, precizează comunicatul ARB. Asociația a precizat, la o solicitare din partea Economica.net, că numărul cererilor soluţionate în baza OUG 37/2020, care prevede amânarea la plată cu până la nouă luni, au fost de peste 40.000. Restul sunt cereri soluţionate în baza normelor proprii ale băncilor, care presupun în speţă suspendarea cu trei luni a ratelor la împrumuturi.

Citește și: Crește galopant datoria externă

Potrivit BNR, la sfârșitul lunii februarie 1,3 milioane de români aveau credite în valoare totală de 168,5 miliarde de lei. Aceste date se referă, însă, doar la împrumuturile de peste 20.000 de lei.