Select Page

Mostra de „sclavagism modern”, perfectată prin acord inter-guvernamental pentru ca celebrul șparanghel să ajungă la timp pe masa nemților chiar și în plină pandemie, continuă să se pună în lumină ca atare. După ridiculizarea ordonanțelor de la Cluj și cazul zilierului român ucis de coronavirus în Germania, iese la iveală și povestea unui tânăr român lăsat pe drumuri, fără acte, după ce a plecat la cules de șparanghel  pentru a-și întreține familia.

Citește și: Român ucis de coronavirus la cules de șparanghel

„E prea de tot ce se întâmplă aici”, mărturisește pentru ȘtiriDiaspora Iulian din Dorohoi, în vârstă de 28 de ani. Tânărul plecase cu contract să lucreze la o fermă în apropiere de Berlin, însă cele convenite acasă, la recrutare, nu au mai stat la fel în Germania.„Ne ţine în carantină trei săptămâni, nu ne dă de muncă, ne dă de mâncare doar dimineaţa şi după-masă, seara nu ne dădea. Multe au făcut”, explică românul ce l-a determinat să vrea să plece. „Eu sunt căsătorit, am doi copii, am o situaţie în ţară, am venit aici să fac nişte bani că salariile sunt mai mari şi uite ce păţesc! Acum nici nu vor să îmi dea buletinul să mă angajez în altă parte. Stau pe aici… Nu am venit să stau aici boschetar, am venit să muncesc. Am contractul la mine, am biletele de avion, sunt înregistrat la primărie. Am vrut să mă duc la alte firme, nu mă angajează fără buletin (…) Am dormit pe beton lângă un bloc, lângă ambasadă. M-a luat somnul şi am adormit că eram obosit. M-am întâlnit a doua zi cu nişte români şi m-au îndrumat ei să vin aici la o asociaţie unde te lasă să dormi noapte de la ora 21:00 şi trebuie să pleci dimineaţa la 07:00″, povestește Iulian pentru publicația citată.

Citește și: „Suntem urmașii Romei, sau servitorii ei?”

Un alt român plecat recent la cules de șparanghel, la circa 40 de km de Freiburg, a povestit pentru Monitorul de Suceava despre condițiile de muncă mai rele ca „la stână” peste care a dat în Germania. „La sosire, am primit câte o mască de persoană, dar cum se lucrează în câmp și e vânt, praf și mizerie am cerut să ne suplimenteze numărul de măști. Știți ce ne-au spus? Dar ce, în România aveați măști? (…) Apa care ni se aduce pe câmp este în canistre și pentru a putea bea am improvizat căni din peturi pe care le-am tăiat în jumătate. La stână vă garantez că sunt condiții mai bune”, povestește bărbatul. Mai mult, românii ar fi transportaţi de la locul de cazare înghesuiţi cu zecile în autobuze „de pe care curg tablele”, fără niciun fel de protecţie sau măsură de siguranţă. Câteva femei au fost băgate în carantină la ferma respectivă, unde lucrează aproximativ 500 de români, după ce au prezentat simptome de coronavirus, mai precizează sursa citată.