ACTUALIZARE: Președintele Donald Trump pune sub semnul întrebării rapoartele privitoare la numărul de morți din cauza coronavirusului anunțate miercuri de primarul New York-ului Bill de Blasio.
„Văd în această dimineață cum la New York au fost adăugați pe liste 3 000 de morți doar pentru că au murit. În loc de atac de cord, ne spun că atacul de cord ar fi fost declanșat de această boală”, a declarat Trump, citat de NYPost, după ce în raportul proaspăt revizuit al primarului de Blasio au apărut peste 3 700 de victime care nici nu ar fi fost testate pentru covid-19.
Municipalitatea anunțase miercuri că la New York a fost trecut pragul de 10 000 de morți cauzate de coronavirus. Potrivit publicației americane, peste 90% din decesele confirmate ca fiind cauzate de covid-19 au avut loc în spitale, iar aproximativ 60% dintre victimele probabile ale coronavirusului din SUA au apărut tot în spitale.
Știrea inițială: Revolta americanilor împotriva măsurilor de carantină, izbucnită în statul Michigan, se extinde cu repeziciune. Demonstrații de protest la care oamenii cer ridicarea carantinei au avut loc și în North Carolina, Ohio, Utah, Wyoming, Kentucky, Texas, New York și Virginia, relatează Cronicarul.
Potrivit ultimelor informații publicate de Departamentul american al Muncii, peste 21 de milioane de americani și-au pierdut locurile de muncă în ultimele patru săptămâni. Măsurile au lovit mai ales în micile afaceri, iar protestatarii spun că măsurile de carantină nu doar că distrug economia dar sunt și neconstituționale. Sloganul sub care au izbucnit protestele a fost „Magazinele unde se comercializează droguri? Deschise! Clinicele de avorturi? Deschise! Bisericile? Închise! Micile afaceri locale? În faliment!” Un alt slogan îmbrățișat la ultimele demonstrații este un citat din Benjamin Franklin: „Securitate fără libertate se numește pușcărie”.
Protestele sunt organizate de grupări de dreapta, aliate republicanilor și președintelui SUA. Oamenii susțin că premisa de la care s-a pornit este complet greșită și că nu ar trebui să se discute despre ce este esențial sau neesențial, ci despre activități care se pot relua în condiții de siguranță.