Select Page

„Așa cum, din punct de vedere epidemiologic, este absolut corect să păstrăm o distanță socială față de cealaltă persoană, ar trebui păstrată și o distanță sufletească față de clasa politică. Ar trebui să intrăm în carantină sufletească față de ei. Și în biologie sunt două teorii: se zice că agentul patogen este totul și a fost un mare bacteriolog al nostru, Victor Babeș, care zicea că important este și terenul. Și, atunci, să ne gândim: poporul român este un teren inert, poți să faci cu el ce vrei, sau este un teren reactiv?”, se întreabă celebrul actor și regizor Dan Puric, invitat în Săptămâna Patimilor la una dintre emisiunile găzduite de George Simion.

„Gândiți-vă că, sub pretextul pandemiei, astăzi în România se fac niște mișculații politice de cea mai joasă speță! Vi se pare normal ca, acuma, când suntem toți într-o criză economică, socială și, mai mult decât orice, într-o cumplită criză sufletească, ei să se ocupe cu votarea legii educației sexuale la copii (minori)? Asta este bombă cu efect întârziat. Acești copii vor ieși mutilați sufletește. S-a dat o altă lege cu majorarea 100% a salariilor celor care se ocupă de minorități naționale, în contextul în care majoritatea națională suferă. N-am nimic împotrivă, deoarece coexistăm cu acești oameni și trebuie să fim dimpreună laolaltă, dar ca să vezi impostura (… ) Realizați că suntem în țara în care, în 1887, la 10 ani după Independență, Victor Babeș făcea primul Institut de Patologie și Bacteriologie? Victor Babeș n-avea nici 30 de ani când a scris primul Tratat de Bacteriologie din lume. Vă dați seama că suntem în țara în care Ștefan S. Nicolau a făcut prima catedră de inframicrobiologie, și asta sub comuniști, în 1947? Vă dați seama ce au distrus ăștia? Dacă România astăzi -vorbim acuma în registru epidemiologic- ar fi avut Institutul Cantacuzino, care funcționa cu o forță extraordinară, noi poate că am fi scos remediul pentru așa ceva”, susține Dan Puric.

„Trebuie să sesizăm un paradox: Această criză, cu toate nenorocirile inerente pe care le-a adus în toate registrele vieții, are și un caracter extraordinar, curativ. Are un caracter terapeutic la nivel sufletesc. Săracul român caută să se regăsească, iar lucrul acesta este cel mai important, pentru că el de 80 de ani nu se mai regăsește: sunt 50 de ani de comunism și 30 de ani de improvizație politică cu caracter criminal, în care el nu se poate regăsi. Trebuie să observăm următorul lucru, că se fac niște eforturi foarte mari ca acest popor român să fie scos din identitatea lui, din matca lui sufletească: la ce asistăm noi acuma, nu este numai un atac asupra sănătății noastre -pandemia asta este un fapt obiectiv, nimeni nu-l mai poate nega-, dar eu consider că este un atac dublu, e un război asupra noastră ca identitate culturală, ca identitate spirituală, și că există o imunitate biologică, iată, cu care încercăm să ne apărăm în fața virusului, dar mai există și o imunitate sufletească, prin care încercăm să ne apărăm în fața unui virus mai periculos, care e de tip ideologic, care este versatil, care este ascuns, care este pervers, care atacă și căruia trebuie să-i știm vectorul de transmisie”, a mai spus Dan Puric în emisiunea pe care o puteți urmări integral AICI.