Select Page

ACTUALIZARE 23:45 Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat modificările aduse pentru ca românii să poată primi, totuși, Sfintele Paști și Sfânta Lumină cu ocazia Învierii Domnului. Astfel, Paștile sunt sfințite anul acesta în Joia Mare și vor fi distribuite credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 07:00 –17:00, de către personalul clerical și de voluntari. În vechea versiune a acordului, oamenii urmau să le ia din locuri special amenajate din arealul bisericilor.

Tot potrivit noii înțelegeri, Sfânta Lumină va fi distribuită la casele credincioșilor de personalul clerical și voluntari – care pot fi maxim 5! – fără ajutorul forțelor de ordine. Ca noutate, în cazul clădirilor cu apartamente, Lumina va fi preluată de un singur reprezentant al locatarilor, echipat cu mască și mănuși, la fel ca voluntarii și personalul clerical.

ACTUALIZARE 16:45 Curg atacurile la adresa ministrului Marcel Vela, după semnalul dat chiar de președintele Iohannis. USR, UDMR și fostul președinte Traian Băsescu îi cer demisia, cel din urmă făcându-l chiar „nenorocit” și „lichea” pe Vela. În apărarea sa vine deputatul PNL Daniel Gheorghe, care vorbeşte într-o postare pe facebook despre forţe anti-creştine în fața cărora Guvernul „nu trebuie să dea înapoi”.

„Miercurea trădării lui Iuda găsește România într-o plină ofensivă a forțelor anti-creștine împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Biserica deranjează pentru ca Ea ne învață Adevărul și pentru că este cea mai legitimă și mai veche instituție din România, având deopotrivă componenta spirituală, identitară și socială! Acordul dintre Patriarhie și MAI este un act decent care respectă întru totul normele prevăzute în ordonanțele militare în vigoare și care stipulează limpede niște norme de protecție a sănătății publice și niște limite sociale clare. Orban, Vela, distinși colegi din Guvern care înțelegeți că România nu este nici stat ateu si nici presul unor activiști neo-marxisti, sunteți atacati pentru un lucru bun; nu vă temeți și nu dați înapoi!”, scrie Daniel Gheorghe pe Facebook.

ACTUALIZARE 14:00 Reacția Bisericii Ortodoxe Române: „Acordul Patriarhiei cu MAI este în conţinutul său, până la ultima literă, în consonanţă cu toate reglementările stării de urgenţă în vigoare (valabile în spaţiul public, inclusiv al magazinelor alimentare, al farmaciilor etc). Poliţia Română nu ne asigură tuturor doar protecţia şi ordinea publică, ci face acum şi un gest major de civilitate creştină, un gest de cordialitate civică pentru care toţi cetăţenii ortodocşi ai acestei ţări îşi exprimă tăcut recunoştinţa. Mai puţin ideologii anticreştini mereu de serviciu. Suntem o ţară şi o societate edificate pe valorile culturale şi spirituale ale creştinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creştinopată, nici creştinofobă(…) A oferi, sub măsuri de protecţie totală şi perfect legală, Paşti şi Lumina de Paşti celor care le solicită şi le primesc prin voluntari acreditaţi şi corespunzător echipaţi (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simt, dublat acum atent şi de fireasca grijă faţă de ceilalţi, ne invită în mod firesc să îl salutăm, nu să îl criticăm. Învierea lui Hristos să ne aducă tuturor în suflet lumină, pace şi bucurie în starea de recluziune şi reflexivitate în care ne aflăm în acest an!” a declarat purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, pentru Agerpres, după ieșirea președintelui Iohannis.

ACTUALIZARE 12:25 Într-o declarație făcută la Palatul Cotroceni, președintele Iohannis s-a declarat nemulțumit de „așa-zisul acord” încheiat între MAI și BOR, anunțând că a convocat o ședință și că va cere „premierului și ministrului să revină asupra acestui acord, să găsească o formulă care se încadrează formulei „Stați acasă!” La finalul ședinței, Klaus Iohannis  va susține o declarație de presă.

Știrea inițială Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne au semnat marți, 14 aprilie 2020, un acord privind stabilirea unor măsuri cu ocazia sărbătorii Sfintelor Paști.

„Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu aghiasmă și vin, numită „paști”, sfințită anul acesta în Joia Mare, în 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 7 – 17, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate în afara lăcașurilor de cult, de către personalul angajat al Bisericii și de către voluntari, evident, cu respectarea măsurilor de protecție: mască sanitară, distanță socială – distanța fiind marcată în fața locului special amenajat, exact ca la magazinele alimentare.

În declarația pe proprie răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea: pentru ridicarea sfintelor paști de la biserică și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență a persoanei respective”, a transmis printr-un mesaj televizat Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Anunțul este speculat grosier în mediile „progresiste”, o adevărată cascadă de acuze și interpretări fanteziste explodând pe rețelele de socializare. Una dintre cele mai acide reacții a venit din partea USR-istului Andrei Caramitru, care a profitat de anunț pentru a posta pe facebook următoarele: „Eu de azi ma dezic oficial de Organizația BOR. Am fost botezat ortodox. Nu sunt ateu, sunt un om spiritual. Dar toată chestia asta numita BOR este doar o organizatie criminală, retrograda, retardata, corupta. Și ortodoxia ca rit creștin a devenit un coșmar rusofon criminal(…)  Așa ca de azi oameni buni – EU NU O SA MAI CALC NICIODATĂ IN VREO BISERICA ORTODOXA. Oricine isi face nunta botez etc acolo – eu nu o să vin. Și nu voi mai interacționa vreodată cu vreun angajat al acestei organizații. Punct.”

Asta deși  comunicatul este foarte clar: Slujba de Înviere se va oficia în absența credincioșilor, îngăduită fiind doar deplasarea acestora în apropierea lăcașurilor de cult „exact ca la magazinele alimentare”. Voluntarii, ajutați de cadrele MAI, vor ajuta la răspândirea Luminii către credincioși în seara de sâmbătă, 18 aprilie, fără încălcarea măsurilor impuse.