Select Page

Țara noastră este devansată doar de Irlanda, Ungaria și Slovacia la nivelul Uniunii Europene, când vine vorba de gradul de dependență al economiei față de companiile mulinaționale. Cele mai recente date publicate de Eurostat, referitoare la anul 2017, arată că ponderea valorii adăugate brute aduse de multinaţionale a ajuns la 44,2% în economia românească, aflându-se în creștere cu aproape 1% față de 2016.

 Înaintea noastră se află Irlanda (62,8%), Ungaria (50%) şi Slovacia (48,1%), în timp ce la polul opus, statele membre UE care depind cel mai puţin de multinaţionale sunt Cipru (13,2%), Italia (15,9%), Grecia (16,5%) şi Franţa (17,2%).

Comparativ cu 2016, cele mai mari creşteri ale ponderii valorii adăugate generate de firmele străine au fost înregistrate în Irlanda (19,8 puncte procentuale), Malta (9,6 puncte procentuale), Croaţia (5,5 puncte procentuale). Cele mai semnificative scăderi au fost consemnate în Ungaria (-1,4%), Luxemburg (-0,9%), Belgia (-0,8%), Bulgaria (-0,7 %), Austria (-0,5 %) şi Cehia (-0,4 %).

Citește și: „Trebuie să înceapă o relaxare”!

Este de urmărit impactul pe care îl va avea starea de urgență impusă pe fondul „crizei coronavirus” asupra economiei românești, în condițiile în care companiile locale mici și mijlocii sunt zdrobite de măsurile luate, iar statul s-a oferit să plătească șomajul tehnic în locul multinaționalelor.

Citește și: Noi plătim ca fraierii tot, șmecherii de top o scaldă că e criză