Select Page

Datoria externă a României a crescut în primele două luni ale anului cu 4,74 miliarde de euro, la un total de 110,6 miliarde de euro, anunță BNR.  Datoria statului are o pondere de 40% din această sumă, respectiv 43,85 miliarde de euro, în creştere cu 11% de la începutul anului.

Componența datoriei externe a României cuprinde și datoriile private: fie că este vorba de companii, bănci, împrumuturi personale pentru bunuri imobiliare și mașini sau pentru consum. De exemplu, datoria negarantată public, deţinută de  bănci şi companii, este de  32,6 miliarde euro, înregistrând o diminuare de aproximativ 300 de milioane de euro. Încă 1,2 miliarde de euro reprezintă datoria BNR (prin alocările de DTS de la FMI).

Citește și: România-locul patru în topul dependenților de multinaționale

Datoria externă a României va continua să crească, pe fondul crizei generate de pandemie. Ministrul Finanțelor, Florin Câțu, a anunțat la începutul acestei săptămâni că banii pentru șomajul tehnic, plată asumată de stat și în locul companiilor multinaționale, vor fi luați din împrumuturi pentru că veniturile la buget se află în scădere.