Select Page

Ar trebui introdusă și în România o relaxare treptată a restricțiilor, așa cum procedează alte state, anunță profesorul de economie Mircea Coșea înaintea emiterii decretului pentru prelungirea stării de urgență.

„Calculele care s-au făcut în alte țări arată că atunci când economia coboară cu 10%, trebuie să înceapă acest proces de ieșire din casă, cum se spune, adică trebuie reluată activitatea economică pe diferite domenii, cu diferite amplitudini, cu anumite condiții. La noi, economia, în mod instituțional – este declarația pe care a făcut-o prim-ministrul – a scăzut deja cu 30%. Suntem în momentul în care recuperarea va fi extrem de grea. Trebuie să înceapă o relaxare. Or, această relaxare văd că se face în alte țări. Germania se relaxează cu muncitori români – e un lucru pe care eu nu-l accept, dar asta e. În alte țări, lumea începe să se gândească la activități care pot fi desfășurate în condiții de siguranță”, a declarat acesta într-o intervenție la Digi24.

Un bulgăr tot mai mare

Mircea Coșea se alătură, astfel, vocilor tot mai numeroase care solicită regândirea pachetului de măsuri impuse de autorități, pentru a evita prăbușirea economică a României. Antreprenorul Octavian Bădescu le-a adresat o scrisoare deschisă președintelui României, Klaus Iohannis, și premierului Ludovic Orban, un alt apel fiind lansat de Adrian Sârbu, patronul Mediafax.

Citește și: Apeluri tot mai răspicate: Trebuie să repornim România!

În plan politic, prima formațiune care criticat direct măsurile impuse de autorități a fost Alianța pentru Unirea Românilor. Deputații Liviu Pleșoianu și Adrian Solomon au anunțat, apoi, că nu vor mai vota, în orice condiții, pentru încă o lună de „stare de urgență”.

Citește și: Prelungirea stării de urgență, pusă sub semnul întrebării!

Grupului aflat în formare în Parlament i s-a adăugat și Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE. „Nu o să votez pentru prelungirea stării de urgență pentru că aceste ordonanțe militare nu fac aproape nimic din ce nu poate fi făcut de o administratie civilă, dar, în schimb, ne produc tuturor daune importante(…) Nu o să votez pentru o stare de urgență la nivel national pentru că văd în aceste decrete și ordonanțe militare doar obligații pentru cetățeni și nici o obligație pentru autorități(…) Nu o să votez pentru o stare de urgență la nivel national pentru că ea da motive autorităților să nu ne dea nici o indicatie despre ce fac ei pentru că oamenii să se poată întoarce la muncă în condiții de minimă siguranță”, a anunțat Tăriceanu în Evenimentul Zilei.