Select Page

Imaginile zilei vin, cu certitudine, de la Cluj-Napoca, unde aproape două mii de oameni, deloc „trei câte trei”, s-au înghesuit pe aeroportul „Avram Iancu” la îmbarcarea în zborurile charter cu destinația Germania. Se întâmplă după ce premierul Orban a dat undă verde exportului de „căpșunari” către Germania, Austria, Italia sau restul Europei de Vest, deși acasă curg în cascadă ordonanțele militare, amenzile și măsurile tot mai aberant-favorabile corporațiilor străine, pe fondul invocatei „crize-coronavirus”.

Raportate la situație, imaginile aproape că sunt de „no comment”. Pentru că e mult prea „faină” în dureroasa ei reflectare a realității, redăm o parte din reacția omului politic Varujan Vosganian…

„Noi suntem urmașii Romei, sau servitorii ei?… Într-un alt articol, ministresa italiană elogiază „coridorul verde”, așa cum a fost el numit de Comisia Europeană, și care încurajează utilizarea sezonierilor din estul Europei în țările Europei Occidentale. Cât de nepotrivită poate fi această denumire ecologică! Cu alte cuvinte, pentru Comisia Europeană, atunci când o persoană pleacă dintr-o țară cu câteva zeci sau sute de decese, cum sunt Bulgaria și România, către țări cu mii sau zeci de mii de decese, ea parcurge un coridor verde!!! Eu cred că este, mai degrabă, coridorul verde (The Green Mile) din romanul lui Stephen King (cu titlul românesc Culoarul morții)…„Agricultura are nevoie de imigranți. Fără ei recoltele sunt în pericol.” Pe bune? Dar înainte de 1990 cine vă culegea recoltele? Parcă citesc „Coliba unchiului Tom”, al lui Harriet Beecher Stowe unde proprietarii plantațiilor de bumbac își puneau aceeași întrebare, privind cu speranță către coastele Africii de est.

În concluzie, refuz categoric această manieră în care este tratată națiunea din care fac parte. Autoritățile române, dacă mai un dram de demnitate, trebuie să refuze categoric să accepte un asemenea trafic rușinos de ființe umane…”, a scris Vosganian pe Facebook. Subscriem: membri egali în UE sau servitori?!