Select Page

China trebuie să plătească pentru acoperirea pagubelor produse de coronavirus, iar dacă refuză, Marea Britanie ar putea lua în vizor datoriile pe care le are față de Beijing sau chiar proprietăți ale statului chinez din Regat, titrează Daily Express. Semnalul a fost dat chiar de premierul Boris Johnson, spitalizat în aceste zile din cauza infectării cu covid-19. Britanicii fac, astfel, a doua mare ieșire în politica internațională pe această temă, după cea a Statelor Unite.

Citește și: Se „ascut săbiile”? Americanii cer Chinei 20 de trilioane de dolari!

Fondul suveran China Investment Corporation, responsabil pentru mare parte a relațiilor economice cu străinătatea ale statului chinez, deține în Marea Britanie o mulțime de afaceri, proprietăți și elemente de infrastructură. Chinezii dețin, spre exemplu, 10% din Heathrow Airport și diverse participații sau chiar „full ownership” la British Steel, the National Grid, Thames Water, Hamleys, Harvey Nichols, Pizza Express, House of Fraser, Weetabix and Sunseeker yachts. Mai mult, firmele chinezești au ajuns să cumpere participații majoritare cu valoare de simbol, precum cele ale Maganese Bronze, producătorul tradiționalelor taxiuri londoneze Black Cabs, sau echipe de fotbal ca Southampton, Reading, Wolverhampton and West Bromwich Albion.

Cu ochii pe proprietățile acumulate de China și pe datoriile pe care trebuie să le ramburseze către statul chinez stă și Australia, pe fondul crizei declanșate de coronavirus. „Poate că Australia își poate lua înapoi pământurile deținute de corporațiile lor, drept daune”, relatează publicația britanică AICI și despre atitudinea care prinde contur printre australieni.