Select Page

Iată că ceea ce se dăduse déjà de înțeles devine certitudine, odată cu anunțul președintelui: starea de urgență va fi prelungită cu cel puțin o lună. Aș remarca înainte de toate că datele ce ne vor curge pe ecrane de acum înainte vor fi musai și mai „justificative”, în condițiile în care efectele social-economice sunt déjà la limita suportabilului, la mai puțin de o lună de la instituirea „primei stări”.

Apoi…sunt foarte multe întrebări. De ce se vorbește despre tăierea de salarii la bugetari și nu despre același șomaj tehnic  pe care statul a sărit să-l acopere cu bani din buget, în locul marilor corporații? Fără ca măcar să se asigure că privații vor păstra joburile, după toată nebunia asta, măcar tot atâtea luni cât a plătit statul salarii de 75% în locul lor! Și dacă tot se anunță o pușculiță a bugetului cam goală, de ce nu sunt marile corporații luate un pic „la banii mărunți” pe care îi datorează ca impozit pe profit realizat în România? Că nu-s chiar așa mărunți: sunt niște miliarde bune de tot!

De ce se zbate în chinuri moneda euro peste tot, dar e mare, tare și vitează în raport cu leul? Că placa aia cu „face bine pentru exporturi” nu prea poate fi pusă acum. Mai degrabă ar fi de luat în calcul că sutelor de mii de români cu rate în euro le-ar prinde bine o monedă europeană lăsată din brațe de „marii arhitecți” aflați la butoanele noastre financiare. Poate chiar mai bine decât măsurile de amânare a plății ratelor, care ni se vor sparge în cap tot nouă peste câteva luni!

Și apoi…cât de acoperitoare e starea asta de urgență pentru „tunurile” care trag în războiul economic? Că nu au încetat de frica virusului, ci trag mai aprig ca niciodată. Băgându-și direct gura și prin alte resurse românești, cum ar fi sarea, asupra căreia tocmai se duce un „atac mișelesc”, după cum scrie EVZ AICI

Citește și: De la grupuri de maxim trei, la redescoperirea României (VI)

Dar să continuăm, cu alți doi, ca să fim maxim trei, după regulile impuse de vremuri… „Dacă era momentul ca UE să-şi dovedească rostul şi puterea, atunci epidemia care a zdrobit statele membre era prilejul obligatoriu. Dar nu! Pe 28 noiembrie 2019, UE a declarat solemn şi oficial Starea de Urgenţă Climatică. În faţa nenorocirii aduse de virusul Corona, UE a reuşit cu totul altceva: s-a dovedit simultan, impotentă şi arogantă. Germania şi sateliţii ei de osînză au refuzat tăios să ajute Italia şi Spania. Euro-elita îndopată de surplusuri bugetare nu se poate murdări punînd umărul la ridicatul sicrielor. România şi alte state-mărunţiş au primit păsuiri la retragerea de fonduri nefolosite – apa nebăută din gamela goală”, scrie Traian Ungureanu într-un editorial zdrobitor din Adevărul. „Astfel definită, Uniunea Europeană e acea instalaţie care funcţionează la roşu pentru a asigura succesul economic turbat al Germaniei şi dispare în garaj cînd trebuie să panseze rănile altor state. Refuzînd să dea Uniunii un înţeles deplin şi limitîndu-i rolul la beneficiile hegemonilor, Germania şi sateliţii au arătat că sînt cei mai înverşunaţi inamici ai Uniunii Europene reale… A fi european a fost echivalat cu munca de  propagandist UE. Inversiune bolnavă: anti-european nu mai e cine neagă cultura Europei ci acela care nu participă îndeajuns la distrugerea ei”, constată Ungureanu. Dar: „Penibila cădere a UE a eliberat cîteva adevăruri îndelung suprimate. Oricine poate înţelege, acum, ce înseamnă, de fapt, suveranitate – cuvîntul hulit din carneţelul negru UE. Suveranitate nu înseamnă nici rînjet războinic, nici dor de înapoiere. Înseamnă capacitatea de a lua decizii precise şi unitare în situaţii de criză”, punctează Traian Ungureanu în editorialul pe care îl puteți citi integral AICI.

„Controlul militaro-polițienesc, instaurat ca “stare de urgență”, nu va înceta. În aceste conditii toate relele acestui control vor fi evidente: abuzuri, represalii, umilințe. Situația economică va deveni, pentru majoritatea covârșitoare, dramatica. În aceste împrejurări vom asista la o obscenă redistribuire a bogatiei către cei la “putere”. Libertatile din evul mediu vor părea un paradis pierdut„, scrie pe pagina sa de facebook Alexandru Nemoianu, istoric român stabilit în SUA. „Cei care vor putea să își păstreze condiția umană vor fi cei care vor fi capabili să accepte o viață mai grea și mai săracă și care, mai ales, vor fi capabili să aibă o minimala autonomie, autarhie. Fericiți vor fi cei care au avut înțelepciunea să își fi păstrat pământul strămoșesc și priceperea de a îl lucra, aceia care mai știu să grijeasca o vacă, un cal, un porc, o oaie, un stup de albine o găină și care mai știu să “frigă la cazan”. ”Locurile” care au păstrat încă așezămintele din bătrâni, sau măcar parte dintre ele, vor supraviețui demn și vor fi centrele în jurul cărora Romanimea se va putea readuna. La Români aceste “locuri” vor fi țările românești,din Maramureș și până în Almaj. Strânși în jurul bisericilor și Ortodoxiei acești oameni vor răzbate. Dar “occidentul” este la momentul adevărului… Pentru USA se împlinesc cele spuse de Benjamin Franklin acum peste două sute de ani: ”Cei care renunta la libertățile esențiale în credința că vor dobândi siguranță,nu merită nici una,nici cealaltă și în final le vor pierde pe amandoua”.
Să nu ne amăgim.
România și Românii nu vor ieși din necaz cu ajutorul “apusului”, care a amăgit ieri și amăgește și azi. Românii vor ieși din necaz prin Ortodoxie și prin brațe de țărani. Brațele care au ținut pe Români ieri, îi țin azi și îi vor ține și mâine”, scrie istoricul Alexandru Nemoianu în articolul pe care îl puteți citi integral AICI.

Redescoperiți, recuperați și apărați România! Aia profundă, de ne-a fost dată ca patrie. E ultima noastră redută și cea mai de folos!