Select Page

„Astăzi avem peste 950.000 de contracte de munca suspendate. Costul statului depășește 2,4 miliarde lei lunar. Nu exista nici o condiționare referitoare la menținerea angajatului după perioada șomajului tehnic”, observă economistul Adrian Câciu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Practic, aceasta pare o pârghie de acces către alte facilități de care beneficiază angajatorul, cel sacrificat fiind angajatul. Pe cale de consecință și statul.

Care ce face?

Plătește șomajul tehnic, acorda facilități antreprenorului și nu are nici o garanție ca activitatea acestuia va continua și va produce venituri viitoare către buget. Cam aici suntem, iar orice opinie care vine sa indrepte aceste erori, aceste greșeli de politică fiscal-bugetara sunt considerate populiste, comuniste și respinse în cel mai ridicol mod”, notează analistul, care într-o altă postare atrage atenția și asupra faptului că foarte multe companii de top nu și-au plătit impozitul pe profit.

„Când ne plângem ca nu sunt venituri la buget cred ca trebuie sa nu ne mai plângem. Ci sa spunem public de ce!
1. Unde este impozitul pe profit al sistemului bancar care a înregistrat un randament net de 6,4 miliarde lei în 2019 (stiti, asa, ca tot discutam ce pierderi o sa aibă sistemul cu suspendarea ratelor debitorilor).
2. Unde este impozitul pe profit al companiilor din energie care au avut un randament ridicat în anul 2019?
3. Unde este impozitul pe profit la fondurilor de pensii sau ele sunt scutite?
4. Unde este impozitul pe profit al Omv-Petrom? Nu zic nu, l-or fi plătit sau poate nu, nu știu.
5. Unde sunt impozitele pe profit a companiilor care lucrează în sectorul prelucrării și comercializării produselor din tutun?
6. Unde este impozitul pe profit al companiilor din sectorul comunicatii, ca tocmai ce văzuram ca Vodafone a avut bănuți suficienți sa achiziționeze UPC?
7. Unde sunt impozitele pe profit ale companiilor din retail care au avut un randament brut cu doua cifre în anul 2019?
8. Cum se mai simt multinaționalele, mai platesc impozit pe profit și ele?
9. Ce mai fac importatorii de bunuri intermediare și materii prime? Tot pe pierdere, tot pe pierdere? Pierderea cui? A statului poate.
Lista e lunga, suma globala sare de 15 miliarde lei, nu zic nu, dar parcă, parcă.
Ce facem, trebuie sa oprim curentul la unii ca să fie și ei solidari sau cum?
Adică noi plătim ca fraierii tot, ne judeca lumea ca așteptăm pomana de la stat, amanare rate etc. și smecherii de top o scaldă ca e criză…”, conchide economistul Adrian Câciu.