Select Page

Cel mai bun moment din ultimii 30 de ani poate fi acum, pentru  industria alimentară românească! Aceasta se poate dubla de la 50 la 100 de miliarde de lei, dacă toată producţia agricolă de cereale şi animale vii se va procesa intern, atrage atenția Ziarul Financiar. Dacă s-ar face investiţii în procesare, balanţa comercială deficitară a României pe sectorul de produse agroalimentare s-ar putea echilibra, fermierii și-ar putea trimite recoltele către fabricile din țară și s-ar realiza, astfel, plus-valoare pe acest lanț  al economiei românești.

Din postura de țară-grânar, România a ajuns să se confrunte în ultimele decenii cu cea de mare importator de alimente. Sub unele aspecte, situația este chiar cinică, amintind mai degrabă de politicile colonialiste- export de materie primă, procesare în fabrici din străinătate și întoarcerea produselor finite pe piața românească prin intermediul marilor lanțuri de magazine, tot străine.

„Sunt prea puţini procesatori în România pentru a fi consumată materia primă disponibilă. Noi dăm cât grâu ni se cere procesatorilor de făină, dar surplusul îl trimitem în afara ţării. Dacă ar fi mai mulţi procesatori, producătorii ar da toată materia primă pe piaţa internă. Acum se procesează mai puţin decât se produce”, spune pentru ZF Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj.

Citește și: Mișcare de ajutor reciproc lansată în România

„Noi avem un consum liniar de făină şi mălai în fiecare lună de circa 100 de mii de tone de făină şi circa 30 de mii de tone de mălai. Dar cum populaţia încearcă să-şi facă stocuri pentru pandemia asta, au crescut cererile de 3,5 ori, de la 100.000 t la 350.000 t. Noi avem făina, avem grâul, dar nu avem maşini de ambalat pentru asemenea cantitate. Şi aici este locul strâmt – să spun aşa; ambalarea făinii şi a mălaiului nu se poate face în ritmul cererii pieţei”, a declarat și președintele ROMPAN, Aurel Popescu, pentru Revista Ferma.

De altfel, Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN atrage atenţia guvernanţilor să analizeze anul acesta cu maximă responsabilitate stocurile pentru consumul intern şi să ia din timp măsurile ce se impun. De la declanşarea pandemiei de coronavirus, nu puține au fost episoadele în care supermarketurile au rămas cu rafturile goale la raioanele specializate pe desfacerea făinii şi mălaiului. Dacă nu sunt luate din timp măsuri de precauție, iar criza generată de coronavirus se prelungește, nu este exclus riscul ca populaţia să rămână episodic chiar fără pâine în acest an.