Se înmulțesc apelurile către autorități pentru repornirea economiei și evitarea prăbușirii, astfel, a întregii societăți românești, cu victime mai numeroase decât cele făcute de coronavirus. Antreprenorul Octavian Bădescu a publicat pe internet o scrisoare deschisă către președintele României, Klaus Iohannis, și către prim-ministrul Ludovic Orban, un alt apel fiind lansat de Adrian Sârbu, patronul Mediafax.
„Singura opțiune pentru a limita distrugerea capitalului național și personal este repornirea motoarelor economiei. Azi. Deşteaptă-te!
Astăzi, economia României a mai murit cu 500 de milioane de euro. Adică jumătate din cifra de afaceri a unei zile. 100 de zile, cât e estimarea minimă a opririi economiei, înseamnă 50 de miliarde de euro. Dacă mai calculăm pierderea până la sfârșitul anului, mai adăugăm încă pe-atât. 100 de miliarde de euro.
Asta înseamnă că PIB-ul acestui an va fi cu cel puțin 20% mai mic decât cel al anului trecut”, scrie Adrian Sârbu în editorialul Deșteptarea! Trebuie să repornim România!
Citește și: Cel puțin alte șase săptămâni de izolare!
Antreprenorul Octavian Bădescu a inițiat chiar o mișcare a celor conștienți de necesitatea repornirii economiei, mișcare intitulată sugestiv ”Hai la treabă!”. Iată câteva dintre argumentele omului de afaceri, care a fondat și condus companii precum Retailplus Eastern Europe, Sameday Courier și Freedom Group.
„De ce #hailatreabă?
Plecam de la realitatea unor fapte: in mai putin de o luna mii de proiecte antreprenoriale mici si medii sunt complet destructurate. Companii mijlocii si mari se confrunta cu probleme majore. Aproximativ 10 % din populatia activa este deja in somaj. Sute de mii de venituri sunt afectate. Libertatea individuala este afectata.
Suntem la curent cu statisticile legate de victimele “coronavirus” si cu scenariile estimate in functie de gradul de intensitate al reactiei guvernamentale, la nivelul statelor. Ne dorim un numar cat mai mic de victime ale pandemiei, dar in acelasi timp nu putem ignora numarul victimelor calculat ca rezultat al intregului proces sau costurile financiare ale diferitelor tipuri de interventii ale statelor, costuri care sub o forma sau alta sunt si vor fi suportate in final tot de catre contribuabili.
Consideram ca abordarea ”#stamacasa” in forma continuata si impusa politic a declansat si va accentua o criza economica, o posibila situatie de “stagflatie”, ce poate depasi ca impact negativ, ca pagube totale criza medicala “coronavirus”.
Citește și: Noile măsuri, puse oficial la îndoială
Consideram ca nu virusul este cauza problemelor economice aparute deja, ci raspunsul inadecvat, disproportionat al politicului la aceasta provocare. Prin urmare pledam pentru un semnal inechivoc de a ne intoarce in cel mai scurt timp posibil in deplina activitate, doar aceia care gasim de cuviinta sa o facem, in deplina cunostinta de cauza, intrucat numai prin schimbarea de urgenta a paradigmei din #stamacasa in #hailatreaba putem reporni economia, limita pagubele produse deja si demara revenirea la o normalitate imperios necesara.”