Select Page

Ministrul Sănătății demisionează chiar în ziua în care se împlinește o lună de la anunțul că aveam primul român depistat cu noul coronavirus.  Gestul lui Victor Costache generează în mediul virtual tot felul de interpretări: de la acuze legate de slăbiciune sau incapacitate, la interpretări legate de scopul care îl propulsase în această funcție, respectiv privatizarea sistemului de sănătate. Cert este că gestul său adâncește un mister și așa tot mai amplu: de o lună, românii stau cu ochii pe comunicatele guvernului privind evoluția pandemiei de coronavirus, toate semnate de „Grupul de Comunicare Strategică”, o formație de specialiști fără nume și prenume, după cum remarcă Europa Liberă.

„Am cerut Guvernului și ministerului de Interne să ne comunice componența acestui grup, cine face parte din el și în ce bază a fost format. Nu am găsit publicat un act prin care au luat ființă aceste „grupuri”, cine a decis înființarea lor și componența acestora”, scrie Europa Liberă, care le și denumește „grupuri fantomă”. Executivul a transmis doar că Grupul de Comunicare Strategică este compus din experți în comunicare ai următoarelor instituții: Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Serviciul de Telecomunicații Speciale. De asemenea, Grupul de Comunicare Strategică poate fi suplimentat cu specialiști de la alte instituții, în funcție de necessitate.” Singurul nume public rămâne Raed Arafat.

Juriștii consultați de Europa Liberă sunt de părere că este cel puțin ciudată lipsa unui reprezentant al ministerului Justiției în acest grup, în condițiile în care sunt în penitenciare 20.000 de deținuți și alți 10 mii de angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Iar efectele declarării stării de urgență se traduc, practic, prin introducerea unor măsuri care în mod normal ar fi privite ca abuzive. La fel, lipsesc din această structură reprezentanții ministerului Economiei și al Muncii, în condițiile în care panica legată de coronavirus este decontată din greu de economia românească, cea care pierde joburi cu sutele de mii.

Între timp, o anchetă asupra modului în care s-au cumpărat măști de 56 de milioane de lei de la o mică firmă din Giurgiu care vânduse până acum doar mâncare, alcool și tutun, tocmai a fost declanșată. Statul a achiziționat de aici 1,75 de milioane de măști, la un pret mediu de 32 de lei bucata, față de 10 lei, cât ar fi normal…