Select Page

Automobile Dacia, cea mai mare companie din România, oprește, de joi, producţia, ca măsură preventivă în condiţiile epidemiei de Coronavirus. Pe platforma de la Mioveni lucrează peste 14 000 de oameni. Angajații vor primi până pe 5 aprilie 85% din salarii, conform contractului colectiv de muncă. Exact aceeași măsură și tot în perioada 19 martie-5 aprilie a fost luată și de conducerea Ford Craiova. Cei peste 6000 de angajați vor primi 78% din salariu.

„Dacă Guvernul, BNR şi băncile nu acţionează financiar acum, se vor trezi în stradă cu 1 milion de şomeri şi zeci de mii de businessuri închise: avem nevoie de lichidităţi, de linii de credite, de garanţii, nu de amânarea taxelor sau a creditelor, pe care oricum nu aveam de unde să le plătim”, scrie Cristian Hostiuc în Ziarul Financiar.

Anunțul celor două mari companii vine la doar câteva ore după ce autoritățile au decis închiderea restaurantelor, barurilor și cafenelelor, ceea ce lasă fără lucru trei-patru sute de mii de angajaţi români din HoReCa. De suferit de pe urma crizei au și transportatorii, plus alte ramuri antrenate de spirala măsurilor și a crizei declanșate de coronavirus. Iar panica printre oameni este în creștere, după ce în mediul virtual au apărut explicații potrivit cărora concedierile imediate și fără măsuri compensatorii minimale ar fi acoperite de starea de urgență, întrucât s-ar încadra la „forța majoră” menționată în codul muncii.