Select Page

Suspendarea plății ratelor bancare pentru 2-3 luni nu rezolvă, ci agravează problema supra-îndatorării care își va face apariția după starea de urgență, susține avocatul Gheorghe Piperea într-o postare pe Facebook, după ce în piață au apărut anunțuri din partea băncilor care fac referire la o asemenea măsură.

„Locuri de munca se vor pierde si din cauza starii de urgenta, dar mai ales din cauza austeritatii care vine odata cu imprumutul de la FMI de 20 de mld sugerat de Cîțu în timpul “audierilor” de ieri din Parlament. Ce ar fi ajutat in mod real la protectia consumatorilor ar fi fost legile anti-camatarie, la care s-au opus vehement pnl si usr. Plafonarea dobanzilor, oprirea executarilor silite abuzive si intempestive, interdictia timp de un an a evacuarii din locuinta familiala, prohibitia vanzarii speculative a creantelor bancare si conversia in lei a creditelor in valuta, la cursul istoric, din data contractarii creditelor, ar fi fost guri de oxigen pentru debitori si punti de traversare in siguranta a turbulentelor si a panicii cauzate de pandemie”, scrie Piperea, cu referire la proiectele de lege din domeniul bancar avizate de deputaţii din comisiile de specialitate (Economică, de Buget şi cea pentru Industrii) în cursul săptămânii trecute.

„Inca e posibila votarea (on line) si promulgarea acestor legi, chiar daca de maine vom fi intrat in stare de urgenta. In situatii de criza sau catastrofa ajuti oamenii, nu entitatile care au cauzat criza sau catastrofa”, concluzionează Gheorghe Piperea.