Biserica Ortodoxă Română pune la dispoziția autorităților mănăstirile pentru adăpostul persoanelor aflate în carantină. Aproape 40 de persoane se află deja la Centrul Social Cultural „Sfântul Paisie” al Mănăstirii Neamț, fiind plasate acolo în carantină direct din vămi arădene și bihorene, după ce s-au întors acasă din Italia. Centrul mănăstirii are în dotare 52 de camere, iar persoanele cazate primesc hrană și asistență medicală.
Mitropolia Banatului asigură de săptămâna trecută mâncare caldă și produse alimentare pentru familiile izolate în Timiș din cauza coronavirusului. Deși cursurile au fost întrerupte, personalul de la cantina Liceului Teologic Sfântul Antim Ivireanul din Timişoara a preparat în continuu hrană caldă pentru persoanele afectate. De asemenea, Mitropolitul Ioan al Banatului s-a implicat și în procurarea produselor pentru dezinfectarea școlilor și a mijloacelor de transport în comun din Timișoara. Părintele Mitropolit a cerut întregului corp preoţesc să îi cerceteze pe credincioşi pentru a-i afla pe cei aflați la nevoie şi să îndemne la responsabilitate, pentru a se preveni pe cât este posibil răspândirea virusului.
Vineri, Primarul General al Capitalei a transmis public mulțumiri Patriarhului României pentru tot sprijinul oferit. „Mulțumesc public Preafericitului Părinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care sprijină Primăria Capitalei și primăriile de sector cu voluntari (preoți, măicuțe, studenți la Teologie) care să ajute angajații direcțiilor sociale – cei care asigură mâncarea, obiectele de igienă și alte nevoi pentru persoanele care sunt carantinate instituțional (venite din Italia și Spania, în special), precum și donația de alimente, medicamente etc”, a scris primarul Gabriela Firea pe Facebook.
În prezent, sub patronajul Bisericii funcţionează 40 de unităţi medicale şi farmaceutice, puse pe deplin în slujba comunității în această luptă. Pe lângă spații de cazare, alimente și voluntari care vin în sprijinul autorităților, Biserica este alături de neam prin rugăciune: la finalul fiecărei slujbe, preoții se roagă pentru însănătoșirea persoanelor bolnave și pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale și a celor care contribuie la prevenirea și combaterea bolii.