Select Page

Primii militari americani au ajuns déjà în porturile Bremerhaven din Germania și Zuteendaal din Belgia. Reprezintă, însă, doar o parte dintre cei 20 000 care vor debarca, până în mai, în Europa cea panicată acum de extinderea coronavirusului. Bătrânul Continent va fi teatrul celui mai mare exercițiu militar al NATO din ultimii 25 de ani: Defender Europe 2020.

Sub comanda directă a Comandamentului European pentru Operațiuni Speciale, SUA vor participa cu 29.000 militari: celor debarcați împreună cu 13 000 de elemente de tehnică militară (tancuri, transportoare, elicoptere, etc), li se adaugă cei 9.000 aflați deja în bazele din Europa. Lor li se vor alătura și unități operaționale ale aliaților din NATO: în total, circa 37.000 de militari din 11 state se vor antrena pentru a susține un eventual război pe teritoriul european. Aceștia urmează să desfășoare operațiuni pe o distanță de 4000 de kilometri, dinspre vestul spre estul continentului, pentru a demonstra capacitatea militară americană de a desfășura rapid o forță de mari proporții, care să răspundă oricărui tip de criză.

„Miezul” exercițiului care va dura din mai până în iulie constă în șase mari aplicații militare ce angrenează forțe complexe și tehnică militară de generație nouă. Operațiunile se vor concentra de-a lungul graniței europene a Federației Ruse, cu precădere pe teritoriile Statelor Baltice, Poloniei și Georgiei. România se numără printre participanții la uriașul exercițiu militar, fără să fie deocamdată anunțat oficial dacă pe teritoriul său vor fi desfășurate operațiuni sau nu.