„Ne va apăra sau nu România?” se întreabă publicistul Nicolae Negru într-un articol pentru Ziarul Național din Republica Moldova, după ce MApN a lansat Proiectul noii Legi pentru apărarea națională a României, în care apare și un angajament de protejare a cetățenilor români aflați în pericol în afara teritoriului national.
„Întrebarea care s-a pus imediat e dacă aceste inovații legislative ne privesc și pe noi, românii din Republica Moldova, și pe românii din Ucraina. Se angajează sau nu statul român să sară în apărarea noastră, dacă trupele ruse se vor apropia de Nistru?”, scrie publicistul moldovean în articol.
„În mod normal, în corespundere cu normele internaționale, protecția românilor moldoveni și ucraineni se află în sarcina statelor respective, e de la sine înțeles acest lucru. Dar dacă, în condițiile războiului ruso-ucrainean, al războiului hibrid, statele moldav și ucrainean își vor pierde capacitatea funcțională, cine îi va proteja pe românii din Republica Moldova și Ucraina, dacă nu România? Vor fi lăsați în voia hazardului, la cheremul armatei ruse? Nu ar însemna aceasta o spălare pe mâini, o trădare?(…) Din punctul de vedere al ucrainenilor, potențiala participare a României la asigurarea securității pe teritoriul Republicii Moldova este și în folosul Ucrainei, care e nevoită să țină un anumit număr de unități militare pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene”, mai scrie Nicolae Negru.
Menționăm că în această perioadă, un pluton de militari moldoveni participă la exercițiul multinațional Sea Shield 2024 organizat de România la Marea Neagră în perioada 8-21 aprilie. În paralel, militari moldoveni, români și americani participă la exercițiul JCET-2024, organizat în perioada 1-19 aprilie pe poligoanele Armatei Naționale a Republicii Moldova, potrivit reprezentanților Ministerului moldovean al Apărării.
Citește și: „Să ia sub apărare teritoriul fostei Basarabii”!